Bildkälla: Stockfoto

AMF Räntefond Lång – stökigt kvartal för risktillgångar

Räntefond Lång backade med 4,2 procent under årets första kvartal, vilket ligger i linje med fondens jämförelseindex. Inflationen och stigande räntor var i fokus och förvaltarna drog ner durationen ytterligare under perioden.

Året inleddes med stigande räntor till följd av den globala inflationsutvecklingen. Fondens relativavkastning var inledningsvis negativ då företagsobligationer, där fonden är överviktad, utvecklades svagt. I takt med att räntorna steg förbättrades relativavkastningen då fonden hade en kortare duration än index under hela perioden. Mot slutet av kvartalet återhämtade sig företagsobligationer något.

”Att marknaden för risktillgångar stärktes något efter krigsutbrottet i Ukraina kan tyckas paradoxalt, men initialt fanns farhågor om att kriget skulle spridas till andra håll i Europa, vilket hittills inte skett”, skriver fondförvaltaren Johan Moeschlin.

Inflationen och inflationsförväntningarna fick ytterligare en skjuts i samband med krigsutbrottet som väntas medföra nya utbudsstörningar. Ukraina är en betydande exportör av bland annat livsmedel och sanktionerna mot Ryssland väntas få stora effekter, bland annat i form av brist på olja och gas. Ränteuppgången accelererade och räntorna låg i mars på historiskt höga nivåer.

”Nu riktas blickarna mot centralbankerna och hur de ska reagera. Efter invasionen av Ukraina förväntade sig många att de hökaktiga tongångarna skulle mildras för att lugna marknaden, men centralbankerna har kommunicerat att inflationsmålet fortsatt är det viktigaste”, fortsätter Johan Moeschlin.

Den svenska inflationen följde samma utveckling som den globala inflationen. Riksbanken har nyligen kommunicerat att de sannolikt kommer att behöva tidigarelägga sin annonserade räntehöjning jämfört med den tidigare prognosen, som var en räntehöjning under andra halvåret 2024.

”Räntemarknaden har prisat in flera höjningar av styrräntan redan i år. Vid nästa penningpolitiska möte i april bör vi ökad klarhet i hur Riksbanken tänker tackla inflationen. Vi är positionerade för stigande räntor då vi har vi dragit ner durationen i fonden ytterligare under kvartalet”, skriver Johan Moeschlin.

Räntefond Lång har en stor andel företagsobligationer i portföljen och har under kvartalet haft en avvaktande inställning till tillgångsslaget mot bakgrund av det stigande ränteläget och en svag utveckling för risktillgångar.

”Det har varit en orolig period för risktillgångar och vi har sett att kreditspreadarna har gått isär, dvs företagen får dyrare upplåning De stigande räntorna sätter press på företagen som tycks avvaktande och vi har inte sett så många nyemissioner under perioden”, skriver förvaltaren.

Även om räntorna redan har stigit relativt mycket konstaterar Johan Moeschlin att det finns utrymme för att de ska fortsätta stiga. Räntefond Lång bibehåller därför en kortare duration än jämförelseindex. Övervikten i företagsobligationer kvarstår.

”Även om vi får ett högre ränteläge är konjunkturen relativt stark och räntenivåerna låga ur ett historiskt perspektiv. Företagens finansiering är därmed fortfarande relativt billig och marknadens efterfrågan på företagsobligationer fortsatt god”, avslutar Johan Moeschlin.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER