Bildkälla: Stockfoto

AP-fonderna äger kol- och oljebolag för 16 miljarder - Svt

De statliga fonderna som förvaltar medborgarnas pensioner äger aktier i kol- och oljebolag för sammanlagt 16 miljarder kronor. Det rapporterar Svt Nyheter.

Första och andra AP-fonden har runt 200 miljoner i investeringar i kol- och oljerelaterade bolag men har bestämt sig för att avyttra investeringarna.

"Vi har valt att avinvestera fossila bolag, för att begränsa den finansiella risken", säger Kristin Magnusson Bernard, vd för första AP-fonden.

Störst allokering mot fossila tillgångar finns i sjunde AP-fonden. Värdet uppgår till 11,3 miljarder kronor genom investeringar i bolag såsom BP, Occidental Petroleum och Chevron.

På en fråga från Svt om hur investeringarna går ihop med fondens ambition om att företagen man äger ska ha strategier för att uppnå Parisavtalet svarar vd Richard Gröttheim följande.

"En del oljebolag, och framför allt kolbolag, har inte det i dag, då skall vi vara med som ägare och påverka och se till att dom får det. Om vi bara säljer av alla oljebolag har inte världen blivit bättre."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER