Bildkälla: Stockfoto

A.P. Möller-Maersk sjunker rejält, 'oro för minskad handelsaktivitet' sänker aktien och sektorn - BN

Danska rederijätten A.P. Möller Maersk handlas som mest ned 7,2 procent under måndagen, vilket utgör det största tappet bland Stoxx 600-bolagen. Raset kommer på grund en oro på marknaden om att rådande makroförhållanden kan förvärra situationen för logistik- och rederisektorn. Det rapporterar Bloomberg News.

”Investerare är oroliga för att en dipp i handelsaktiviteten kommer att få aktiekursen att sjunka tillbaka till jorden”, sade Morningstar-analytikern Michael Field i en mejl-kommentar.

”Den ökade risken för nya handelssanktioner mot Ryssland, kombinerat med en svagare global ekonomisk bild ökar investerares rädsla om att den globala efterfrågan på varor kommer dippa under 2022, vilket innebär ett försämrat resultat för den globala handeln och självklart även Maersk”, fortsatte Field.

Maersk-aktien har rusat 189 procent sedan början av pandemin. En snabb återhämtning i efterfrågan har drivit upp fraktpriserna till rekordhöjder, vilket gynnat bolaget. Men nu står alltså branschen hotad av att den globala handelsbilden kan försämras, och därmed även Maersks utsikter.

På måndagen tappar även Möller Maersks branschkollegor DSV, Kuehne + Nagel och Hapag Lloyd.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER