Bildkälla: Stockfoto

Årets bästa innehav tyngde utvecklingen i juli för Lannebo Teknik

Lannebo Teknik minskade 1,4 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,0 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 10,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarna Johan Nilke och Helen Broman konstaterar att de amerikanska teknikjättarnas kvartalsrapporter inte bara var bättre än väntat i omsättning och resultat, företagens prognoser om utsikterna för resten av året var också de oväntat positiva. De ser de starka rapporterna och prognoserna som ett kvitto på att den digitala transformation som sker bland företag, samhällen och privatpersoner accelererar och lyfter som exempel att Amazon ökade sin omsättning med 40 procent, ett bolag vars aktie är upp cirka 70 procent i år.

Fondens största positiva bidragsgivare under månaden var mikroprocessortillverkaren Advanced Micro Devices (AMD). Nilke och Broman kommenterar.

"AMD publicerade en stark kvartalsrapport som drevs av chip i datacenter, datorer och spelkonsoler. Aktien, som steg 38 procent i juli, gynnades även av att Intel annonserade att deras utrullning av 7nm processorer är försenat med 12 månader till slutet av 2022 eller början av 2023, vilket innebär att AMD tar order och marknadsandelar av Intel. AMD är ett av de innehav som fonden ökat sin position mest i under månaden, inför rapporten. Intel är också ett av fondens innehav och aktien föll på grund av den annonserade förseningen. Dessutom gav Intel sin prognos för årets andra halva i samband med kvartalsrapporten som var lägre än väntat, vilket också tyngde aktien. Intels aktie var ned med 19 procent i juli. "

Sinch var fondens näst mest negativa bidragsgivare i juli och aktien föll med 14 procent. Dock har aktien gått upp med 144 procent hittills i år och är fondens största positiva bidragsgivare för året.

"Vi valde att hämta hem lite vinst i Sinch och parera risken som uppgången har fört med sig. Vi är fortsatt positiva till bolaget och dess utveckling på lång sikt. "

Lannebo Teknik, %juli, 2020
Fond MM, förändring i procent-1,4
Index MM, förändring i procent-1,0
Fond i år, förändring i procent15,7
Index i år, förändring i procent10,5
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER