Bildkälla: Stockfoto

Återhämtningen dröjer - Swedbanks konjunkturrapport

Stram penningpolitik har hållit tillbaka tillväxten i Sverige, men ekonomin tar fart nästa år och blir stark 2026. Valutgången i USA har ökat osäkerheten kring utvecklingen globalt och väntas påverka negativt.

Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook.

Swedbank höjer Sveriges tillväxtprognos till 0,6 procent i år, från tidigare 0,3 procent som var bedömningen i slutet av augusti. För nästa år ses en tillväxt på 2,3 procent (tidigare prognos 2,6) och året därefter 2,8 procent (tidigare 3).

- Konsumtionen är fortsatt svag och än så länge syns ingen vändning. Men vi tror att hushållen kommer att börja konsumera mer under nästa år då inkomsterna fortsätter att stiga snabbare än priserna, medan räntor faller ytterligare. Samtidigt kommer sparandet att ligga kvar på en hög nivå, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Inflationen i Sverige ligger just nu under inflationsmålet och kommer ligga nära målet de kommande åren.

- Penningpolitiken är fortsatt stram i Sverige och vi räknar med att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan vid det kommande mötet i december med 0,25 procentenheter. Under 2025 fortsätter sänkningarna ner till 1,75 procent. I närtid är det viktigt att Riksbanken för en penningpolitik som stödjer återhämtningen i svensk ekonomi, säger Mattias Persson.

Swedbank spår också att bostadsmarknaden vaknar till liv. Bostadsmarknaden gynnas av fallande räntor och starkare köpkraft hos hushållen.

- Även om bolåneräntorna sjunker framöver, tror vi att de kommer att ligga kvar på en högre nivå än före ränteuppgången 2022. Samtidigt kommer lättnaderna av makrotillsynsåtgärder ge ett visst stöd för bostadsmarknaden för 2026. Vi räknar med att priserna ökar med cirka 5 procent 2025 och 6–7 procent 2026, säger Mattias Persson.

Prognosen för den amerikanska BNP-tillväxten höjs till 2,8 procent (tidigare 2,5) för i år, för nästa år höjs prognosen till 2,3 procent från 1,4 procent och för 2026 höjs prognosen till 2 procent från 1,8 procent.

För Euroområdet ses en oförändrad BNP-tillväxt på 4,8 procent, nästa år 4,3 procent (tidigare 4,5) och året därpå 4,1 procent (tidigare 4,3).
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER