Bildkälla: Stockfoto

Atlant Fonders Mattias Gromark tror att inflationstoppen är nådd

Under april kom inflationen i Sverige in oväntat högt och landade på 6,4 procent jämfört med samma period föregående år. Riksbanken verkar ha blivit tagna på sängen och kommer nu behöva höja räntan både tidigare och kraftigare än väntat. Det framgår av en marknadskommentar från Atlant Green Tech Metals förvaltare Mattias Gromark.

“Jag tror att vi möjligtvis nu har nått en platå för inflationen och kanske har också räntemarknaden redan tagit tillräcklig höjd för detta, med stigande marknadsräntor. Centralbankerna ligger efter och när man nu lägger mycket fokus på att tygla inflationen kommer vi att få se fortsatta höjningar under resten av året”, det skriver Mattias Gromark.

Aktiemarknaden har upplevt fortsatta nedgångar under den senaste månaden då stigande räntor och andra orosmoln oroat investerare. Gromark menar att det kan ta ett tag innan marknaden hittar en ny väg tillbaka till rimliga nivåer. Innan det sker menar förvaltaren att det finns teman som alltid är aktuella och som kommer uppvisa tillväxt, däribland den hållbara energiomställning.

"Enligt IEA’s majrapport växte förnyelsebar energi med 6 procent under 2021 till 295 GW. Sektorn har påverkats av stigande kostnader, men det gäller även för fossila energislag så kostnadsfördelen kvarstår. Under 2022 förväntas tillväxten i förnyelsebar energi bli över 8 procent för att nå närmare 320 GW", skriver förvaltaren.

Avslutningsvis lyfter Gromark fram att man deltog vid batterikonferensen, Korea-Europe Battery Day 2022, i början av maj där det framgick att industrin behöver ett 30-tal produktionslinjer för battericeller för att möta efterfrågan. År 2025 uppges det behövas 160 linjer och år 2030 menar Gromark att det kommer behövas hela 370 linjer.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER