Bildkälla: Stockfoto

Atlant Green Tech Metals minskade 1,6 procent i maj - litiumsektorn missgynnades av analys från Goldman Sachs

Fonden Atlant Green Tech Metals minskade 1,6 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mattias Gromark.

Inledningsvis skriver förvaltaren att det fortsatt är kriget i Ukraina som dominerar nyhetsflödet. EU har enats om att förbjuda rysk export av olja till EU. Samtidigt utesluts Rysslands största bank Sberbank från Swift-systemet. Även om förbudet av rysk oljeexport kan komma att bli dyrt kommer det också öka tempot i energiomställningen.

I slutet av maj föll litiumsektorn ordentligt efter en analys från Goldman Sachs som menade att prisfesten var slut för denna gång.

"De har säkerligen rätt i att de priser som vi fått se i Kina under de senaste månaderna är ohållbara, men det är ingen nyhet och inte heller någon som räknat dessa priser som långsiktigt hållbara. Vi kan konstatera att leveranstiderna för en elbil i Europa idag är upp till 24 månader! Elektrifieringstrenden är i sin linda och materialförsörjningen är en mycket trång sektor och kommer vara så under många år framöver. Europa producerar idag endast 1 procent av sitt behov av kritiska mineraler och metaller", skriver Gromark.

Gällande fondens aktivitet under månaden köpte man tillbaka Boliden efter en rekyl nedåt i aktien, minskade sin position i FLS marginellt för att öka kassan och avyttrade hela innehaven i Meta Materials samt Bergen Carbon Solutions. Utöver det sålde man en femtedel av innehavet i Albermarle efter kraftig uppgång för att öka kassan något.

Bästa innehaven i portföljen under månaden var Albermarle, NanoXplore och Licycle. I den negativa vågskålen fanns Euro Manganese, Nextsource Materials och Kodiak Copper.

Vid månadsskiftet var de största innehaven i fondens portfölj Lithium Americas, Cameco och AMG Advanced Metallurgical med portföljvikter om 6,4, 4,6 respektive 4,3 procent.

Atlant Green Tech Metals, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-1,6
Fond i år, förändring i procent2,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER