Bildkälla: Stockfoto

Atlant Multi Strategy minskade 1,0 procent i maj - negativa realekonomiska effekter börjar sprida sig

Fonden Atlant Multi Strategy minskade 1,0 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 3,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltningschefen Anders Kullberg.

Inledningsvis skriver förvaltaren att ny inflationsdata mer eller mindre visar på att man tappat kontrollen över inflationen. Priset på insatsvaror rusar och problem i leverantörskedjorna fortsätter. Effekten börjar även synas på bostadsmarknaden där antalet spekulanter per visning rasat, vilket enligt förvaltaren är ett tecken på att de realekonomiska effekterna börjar sprida sig genom ekonomin.

"Utifrån det, med så mycket negativa tecken kan man ju tycka att börsen borde ha bottnat då investerarna redan prisat in så mycket negativt. Men, undantaget enstaka sektorer och bolag kan vi tyvärr inte alls se att marknaden omprisats färdigt. Då kursfallet på OMX-index dessutom inte ens är 20 procent sedan all-time-high blir vårt huvudscenario att marknaden inte är klar med prisjusteringarna från en värld utan räntor till en värld med låg tillväxt och riskfria räntealternativ för kapitalet", skriver Kullberg.

Förvaltaren tror att processen kommer fortgå i ytterligare 6 till 18 månader då den yngre generationen inte tidigare varit med om en period med stigande räntor och därför inte fullt ut förstått den direkta och indirekta effekten av räntehöjningarna.

De negativa avkastningarna från Atlants fonder under maj fick Atlant Multi-Strategy att falla. Förvaltaren har inte gjort några justeringar i portföljen inför juni.

Atlant Multi Strategy, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-1,0
Fond i år, förändring i procent-3,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER