Bildkälla: Stockfoto

Atlant Precious minskade i fredags innehavet i First Majestic Silver efter att aktien stigit 30 procent

Fonden Atlant Precious minskade 1,69 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Mattias Gromark.

I Januari månad föll guldgruvebolag 2,6 procent och missgynnade utvecklingen för fonden. Inför 2021 valde förvaltaren att minska i platina och palladium till fördel för silver, något som lönade sig mot slutet av månaden då silver steg. Totalexponeringen för fonden ligger nu omkring 30 procent. Fonden valde i fredags att minska sitt innehav i dess största silverbolag First Majestic Silver som var upp 30 procent.

Fondens korta position i amerikanska dollarn tyngde utvecklingen då valutan steg med 1,6 procent under månaden. I den positiva vågskålen återfanns fondens långa position i Proshares VIX som steg 23 procent.

"Silver drogs med i samma drev mot blankare som krävde stora offer bland amerikanska hedgefonder. Caset för eller emot silver, är att banker och centralbanker enligt officiell statistik ska vara väldigt korta, det vill säga lånat ut väldigt mycket silver i marknaden. Tesen är att om drevet eldar på priset uppåt så måste bankerna köpa tillbaka sina utlånade innehav till ett allt högre pris i en stigande marknad. Men kruxet är att det inte stämmer. Bankerna lånar normalt sett ut mot sina egna lager, de behöver inte köpa tillbaka något de redan äger. Men då fonden har en stor exponering mot silver, ca 30% i total exponering, så gynnas vi av detta", kommenterar Gromark angående silverprisets rörelser de senaste dagarna.

Vidare skriver förvaltaren att man istället bör investera i silver på dess egna meriter som han menar är tudelat. Dels är metallen en värdebevarare och skydd mot inflation samt att silver används flitigt inom industrier.

Atlant Precious, %januari, 2021
Fond MM, förändring i procent-1,69
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER