Bildkälla: Stockfoto

AuAg Precious Green A minskade 2,36 procent i februari - avkastat 5,18 procent hittills under 2021

Fonden AuAg Precious Green A minskade 2,36 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,18 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Eric Strand och Stefan Abrahamsson.

AuAg Precious Greens strategi går ut på att allokera omkring 40 procent av tillgångarna till fysiskt guld och resterande 60 procent är uppdelat på fyra sektorer med gröna investeringar som fonden kallar: Green Power, Green Energy, Green Efficiency och Green Commodities.

Bland innehaven inför mars månad fanns Orocobre, SolarEdge Technology, Panasonic och Canadian Solar.

"Guld må ha varit en mindre rolig historia att äga senaste halvåret då det tappat omkring 15% (USD) sedan den nya All Time High nivån som sattes i augusti 2020. Under februari månad så sjönk guldpriset med omkring 7 procent (USD). För fonden AuAg Precious Green som till 40 procent är exponerad 1:1 mot fysiskt allokerat guld så bidrog det därmed till att avkastningen hamnade i negativt territorium. Det var faktiskt den första månaden med negativ avkastning sedan fonden startades för 6 månader sedan", kommenterar förvaltarna.

Vidare skriver förvaltarna att en nyhet med stort signalvärde var att Tesla köpte bitcoin för totalt 1,5 miljarder dollar. Det intressanta i sammanhanget enligt Strand och Abrahamsson var att Elon Musk i samband med köpet nämnde att de avser att investera i andra reservtillgångar såsom guldtackor och fysiskt uppbackade ETF:er.

Förvaltarna kommenterar den senaste tidens stigande amerikanska räntor. Inflationen börjar göra sig påmind igen vilket i ett kortsiktigt perspektiv kan få negativa effekter för priset på guld och silver då det finns en allmän uppfattning om att högre räntor är dåligt för guld och silver. Enligt förvaltarna är dock det viktiga riktningen på realräntans utveckling vilken dem tror pekar nedåt vilket vore positivt för guld och silver.

Avslutningsvis skriver Strand och Abrahamsson att sentimentet i guld just nu är mer åt det negativare hållet vilket markant ökar sannolikheten för att vi befinner oss i närheten av en botten.

AuAg Precious Green A, %februari, 2021
Fond MM, förändring i procent-2,36
Fond i år, förändring i procent5,18
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER