Bildkälla: Stockfoto

AuAg Precious Green sjönk 0,22 procent i maj - tog in QuantumScape i portföljen

Fonden AuAg Precious Green A minskade 0,22 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,23 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Eric Strand och Stefan Abrahamsson.

Inflationen har fortsatt att vara ett högaktuellt ämne. Det amerikanska konsumentprisindexet som mäter en korg av varor såväl som energi och bostadsrelaterade kostnader steg med 0,8 procent mot förväntade 0,2.

Förvaltarna skriver att stigande prisinflation har blivit lite av ett orosmoment för marknaden på sistone. FED har genom expansiv penningpolitik lyckats måla in sig själva i ett hörn. Centralbanken försöker dock övertala marknaden om att inflationsökningen är övergående.

"Förväntningar om högre inflation fortsätter att sätta press på många av green-tech bolagen som värderas och prissätts utefter framtida vinster. Sektorn hade en sensationellt stark uppgång under hösten fram tills början på februari, där flera bolag gick upp med hundratals procent. Dessa bolag har nu gett tillbaka en del av sin tidigare avkastning och rekylerat nedåt under de senaste månaderna. Fonden har trots det haft en relativt stabil utveckling med en positiv avkastning för året vilket belyser vikten av att diversifiera mellan olika tillgångsslag och balansera upp volatila bolag med en real tillgång som guld", skriver Abrahamsson och Strand.

Under maj tog fonden in QuantumScape i portföljen. Bolaget grundades 2010 och arbetar med att utveckla framtidens litiumbatterier. Företagets mål är att förbättra batteriers egenskaper gällande energidensitet, laddningstid, livslängd, säkerhet och kostnadsbild.

"Vetskapen om Volkswagen och Bill Gates som stora investerare, fick bolagets aktiepris att skjuta i höjden i samband med börsnoteringen i november i fjol. Aktiekursen har därefter korrigerats ner till en mer rimlig nivå och vi ser detta som ett bra läge att investera. QuantumScape som är ett spännande och innovativt bolag har därmed ersatt Panasonic inom delstrategin 'energilagring'. Tack vare att fonden är väldiversifierad med flera delstrategier så kan vi ta in ett så här intressant men volatilt bolag", kommenterar förvaltarna avslutningsvis.

Bland fondens aktieinnehav inför juni hittas First Quantum, Linde, Johnson Matthey och Canadian Solar.

AuAg Precious Green A, %maj, 2021
Fond MM, förändring i procent-0,22
Fond i år, förändring i procent4,23
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER