Bildkälla: Stockfoto

Autoliv skrotar guidning och utdelning för 2020 – pandemin skakar om bilindustrin

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv drar tillbaka sin guidning för 2020 och ställer in utdelningen. Beskedet kommer då bilindustrin drabbas hårt av coronapandemin.

Annons

"Den snabba utvecklingen av pandemin har skakat om bilindustrin och påverkat kundprojekt för 2020. Autoliv navigerar genom samma utmaningar som andra bolag vad gäller att förutse pandemins sammantagna effekter på bilindustrin under detta år. Givet rådande omständigheter, drar bolaget därför tillbaks sin tidigare kommunicerade guidning för helåret 2020", framgår det i ett pressmeddelande.

Autoliv passar även på att stärka likviditeten genom att utnyttja de resterande 600 miljoner dollar som finns i bolagets befintliga kreditfacilitet. Autoliv har tidigare meddelat att man utnyttjat 500 miljoner dollar av krediten. Resultatet är att bolagets kassabalans nu uppgår till cirka 1,4 miljarder dollar.

Vidare är Autolivs investeringsplaner under omprövning och ambitionen är att reducera utgifter under 2020. Ledningen och icke-anställda styrelseledamöter har dessutom frivilligt sänkt sin ersättning med 20 procent för det andra kvartalet.

Autoliv anpassar även sin produktion efter den rådande situationen vilket innebär tillfällig nedstängning av vissa anläggningar. När det gäller verksamheten i Kina uppges den ha gradvis återhämtat sig till för närvarande cirka 90 procent av förra årets nivå vid denna tidpunkt. I Sydkorea, Indonesien och Japan är majoriteten av anläggningarna i drift på en nivå som är relativt nära ursprunglig plan.

I Europa, Amerika, Indien, Malaysia och Filippinerna är däremot nästan alla Autolivs anläggningar stängda, i linje med kunders fabriksstängningar. Autoliv förväntar sig att en del kunders stängningar som är planerade att gälla mellan två veckor och en månad kommer att förlängas.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser