Bildkälla: Stockfoto

Axkid ökar omsättning men minskar vinsten under första kvartalet

Axkid ökar omsättning men minskar vinsten under första kvartalet

Bilbarnstoltillverkaren Axkid ökade omsättningen men minskade resultatet i det första kvartalet.

Omsättningen uppgick till 20,5 miljoner kronor (18,3), en ökning med 12 procent mot föregående år. Rensat för omställningen i Tyskland ökade omsättningen med 21 procent.

Rörelseresultatet blev 0,9 miljoner kronor (2,0), med en rörelsemarginal på 4,4 procent (10,9).

Resultatet efter skatt blev 0,5 miljoner kronor (1,5), en minskning med 67 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,05 kronor (0,16), vilket innebär en minskning med 69 procent mot föregående år.

"Det första kvartalet 2019 har kretsat kring lanseringen av Axkids nya innovativa Isofix plattform - Modukid. Produktplattformen utgör ett viktigt steg för att Axkid skall bli mer konkurrenskraftigt och ta marknadsandelar på Europamarknaden där isofixstolar är populära (isofixstolar är enklare att installera än traditionella bältesstolar). Mottagandet av Modukid hos våra återförsäljare och kunder är positivt och just nu arbetar fabriken på högvarv för att möta efterfrågan", skriver vd Daniel Johansson i rapporten.

Axkid-chefen bedömer att den starka trenden med isofixstolar fortsätter med en viss kannibalisering av de tidigare modellerna.

"Vi räknar med att omsättningen från Modukid successivt kommer att öka och ge full effekt i slutet av året", uppger han vidare.

Axkid satsar även på att bygga en egen försäljningsorganisation på den viktiga tyska marknaden, vilket är den största ekonomin i Europa. Företaget bedömer att det är en viktig nyckel för hela Europa att vara starka i Tyskland. Det egna bolaget väntas vara fullt operativt i maj och kommer vid sidan av Tyskland även täcka in Schweiz och Österrike. Omsättningsmässig full effekt av åtgärden väntas i det tredje kvartalet. I det andra kvartalet har resultatet påverkats negativt då försäljningen uteblivet i Tyskland.

I övrigt arbetar bolaget med att etablera en egen fabrik i Kina, ett arbete som följer plan. Under det andra kvartalet kommer företaget också att släppa nya bältestolen Bigkid.

"Vi ser fram emot att fortsätta 2019 på samma sätt som det inletts, med högt tempo och en fokuserad strategi som steg för steg bygger tillväxt och etablerar Axkid till ett internationellt premiumvarumärke", avslutar Johansson sitt vd-ord.

Axkid, Mkr Q1-2019 Q1-2018 Förändring
Nettoomsättning 20,5 18,3 12,0%
Rörelseresultat 0,9 2,0 -55,0%
Rörelsemarginal 4,4% 10,9%
Nettoresultat 0,5 1,5 -66,7%
Resultat per aktie, kronor 0,05 0,16 -68,8%
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER