Bildkälla: Stockfoto

Begränsad påverkan på Bilia från uppsagt avtal med Volvo, finns ömsesidigt beroende - analyser

Volvo Cars uppsagda återförsäljaravtal med Bilia har fått Handelsbanken och Kepler Cheuvreux att analysera påverkan på bolaget och komma med nya rekommendationer och riktkurser.

Handelsbankens uppfattning är att det hela ökar osäkerheten kring Bilia, åtminstone fram tills att ett nytt avtal är på plats. Bilia har sagt att de har påbörjat diskussioner med Volvo om framtida samarbeten.

Banken påpekar att Bilia kan fortsätta att utföra service på Volvo-bilar då Volvo inte kan stoppa detta, men att en utebliven nybilsförsäljning försvarar möjligheterna att sälja service till nya bilköpare.

”Sammantaget menar vi att tappad försäljning av nya Volvobilar endast kommer att ha en begränsad inverkan på Bilias vinst och värdering, men att risken i Bilias serviceverksamhet ökar. Vi upprepar vår rekommendation Behåll”, skriver Handelsbanken.

Kepler Cheuveux höjer sin rekommendation till köp från under granskning. Tidigare var också rekommendationen köp. Riktkursen sänks däremot med en femma till 125 kronor.

Kepler skriver att effekterna på Bilia är begränsade fram till 2022 och att effekten efter det året blir tio procent både på omsättningen och resultatet.

I analysen framhåller Kepler att det finns fortfarande ett ömsesidigt beroende då Volvo Cars behöver eftermarknadshantering för att kunna hantera leveranser och service.

”Bilia har ett starkt servicenätverk och köper reservdelar från Volvo Personvagnar, vilket talar för att Volvo Personvagnar är intresserade av ett serviceavtal med Bilia”, skriver Kepler.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER