- Vi hade ändå intäkter vilket inte alltid är vanligt för den här typen av bolag, säger Gunilla Osswald och understryker att det viktiga för bolaget är utvecklingen i forskningsprojekten.
Bolagets längst sprungna läkemedelskandidat, lecanemab eller tidigare BAN2401, har licensierats ut till japanska Eisai och för närvarande befinner sig projektet i klinisk fas III där nu två stora studier pågår. Den ena studien, Clarity AD, utvärderar substansen vid behandling av tidig Alzheimer och den andra studien som nyligen startat ska utvärderas i förebyggande syfte i ännu tidigare skede av sjukdomen innan symptom uppträder.
Eisai gick under gårdagen ut med att de utökar Clarity AD-studien och tar in ytterligare 200 patienter för att säkerställa att data från studien är robust med anledning av coronapandemin. Studieresultaten väntas fortfarande komma i september 2022.
- Jag är jätteimponerad över hur Eisai hanterat situationen. De har gjort en mängd åtgärder för att försäkra sig om patientsäkerheten bland annat genom att erbjuda behandling och mätningar i hemmet, säger Gunilla Osswald.
Har det varit svårt att rekrytera patienter?
- Alzheimers är en så allvarlig sjukdom så folk vill vara med i studien. Vi hade så uppmuntrande data i vår fas IIb-studie så det har inte varit svårt att få in patienter. I början av pandemins utbrott var det svårt för några patienter att komma in till sjukhuset och det var därför som Eisai igår meddelade att de ökar studien med ytterligare 200 patienter för att säkerställa studiedata med hög kvalitet.
Bioarctic har förutom Alzheimerprojektet även ett samarbete med Abbvie inom Parkinsons sjukdom och flera tidiga projekt i egen regi. I båda partnerprojekten är det Eisai och Abbvie som står för kostnaderna kring de kliniska studierna. I delårsrapporten ger Bioarctic en prognos kring bolagets egna kostnader för innevarande år där kostnaderna väntas uppgå till mellan 180-220 miljoner kronor.