Bildkälla: Stockfoto

Bioarctic stiger efter studiemisslyckande hos konkurrent - IR-chefen kommenterar läget

Imorse meddelade schweiziska läkemedelsjätten Roche att dess studie med gantenerumab för behandling av patienter med Alzheimers sjukdom misslyckades - ett besked som fått Bioarctics aktie att lyfta.

I slutet av september presenterades fas 3-resultat för Biaoarctics antikropp lecanemab. Studien uppnådde såväl det primära som alla de sekundära effektmålen, vilket renderade i att aktien rusade 200 procent på en dag.

Finwire hörde med bolagets ir-chef Oskar Bosson för att få mer färg på ärendet.

Hur skiljer sig antikropparna verkningsmässigt?

"Lecanemab riktar sig mot de lösliga förstadierna till de amyloid-beta-placken, de så kallade protofibrillena och oligomererna, som av många anses vara de mest skadliga för hjärnan. Gantenerumab riktar in sig på den olösliga placken", skriver bolagets IR-chef Oskar Bosson i ett mail till Finwire.

I amyloidkaskaden byggs större och större toxiska aggregat upp i hjärnan, där olika former av proteinet amyloid-beta bildar lösliga oligomerer och protofibriller, följt av olösliga fibriller och amyloida plack - som är utmärkande för Alzheimers sjukdom.

I vår släpper Eli Lilly fas 3-data för sin alzheimerkandidat donanemab, som har liknande angreppssätt som gantenerumab.

"Även Lillys antikropp riktar sig mot de olösliga placken, men går mot kortare strängar av amyloid beta, så kallade trunkerade versioner av amyloid beta", förklarar IR-chefen.

Oskar Bosson ser positivt på kombinationsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom, dock tror han mindre på kombinationer med antikroppar riktade mot amyloidkaskaden.

"Vi tror att kombinationsbehandlingar är framtiden, men inte i första hand med olika antikroppar mot aggregerade former av amyloid beta", uppger han.

I decennier har amyloidhypotesen dominerat forskningen kring sjukdomen, men än är den ifrågasatt på vissa håll. Vissa anser att Roches studiemisslyckande försvagar hypotesen, vilket Bosson avvisar.

"Absolut inte. Däremot stärker det vår teori om att det är viktigt vad en antikropp är designad att göra. Varje antikropp är unik och ska bedömas på sina egna meriter. Vi är mycket trygga med de konsistenta och robusta resultaten vår partner Eisai rapporterat för lecanemab. Vi kan också konstatera att Roche meddelat att effekten på amyloid i hjärnan var lägre än förväntat vilket kan ha påverkat de kliniska resultaten. Vi ser fram emot ytterligare data som de ska presentera på CTAD den 30 november", avslutar Oskar Bosson.

Den 29 november kommer Eisai presentera fullständiga resultat från fas 3-studien med lecanemab.

Bioarctics aktie handlades upp som mest 24 procent under morgonen. Uppgången kom av sig och i skrivande stund är aktien upp 9 procent. Samtidigt faller Roche runt 4 procent på Zürich-börsen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER