Bildkälla: Stockfoto

BMW ska börja massproducera och sälja bränslecellsfordon tillsammans med Toyota

BMW ska börja massproducera och sälja bränslecellsfordon som utvecklats tillsammans med Toyota redan 2025. Det sade försäljningschefen Pieter Nota till Nikkei Asia.

Detta är en del av den tyska biltillverkarens satsning på grönare bilar med tanke på de allt strängare miljöbestämmelserna i Europa.

BMW presenterade konceptbilen iX5 Hydrogen med bränsleceller under International Motor Show Germany i september förra året. Småskalig produktion av SUV:en ska påbörjas innan årsskiftet har BMW tidigare meddelat.

Bränslecellsbilar kan tankas på tre till fyra minuter, mycket snabbare än en elbil. iX5an är utrustad med två tankar på cirka 6 kilo för att möjliggöra långa resor. Det är dock oklart hur lång räckvidd den egentligen har.

"Vi ser att vätgasbränslecellstekniken är särskilt relevant för större SUV:ar", säger Nota samtidigt som han antydde att de kan komma att samarbeta ytterligare med Toyota.

BMW ska även påskynda sin övergång till elfordon. 50 procent av nyförsäljningen ska vara elbilar senast 2030. Nota säger dock att den nuvarande laddningsinfrastrukturen är ett hinder.

Fordon med bensinmotor, inklusive hybrider, kommer utgöra andra hälften. "Vi fortsätter också att investera i förbränningsmotorer", sade Nota.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER