Börsvärlden intervjuar "aktienörden" och Börsdata-profilen George Bol
Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden intervjuar "aktienörden" och Börsdata-profilen George Bol

Börsvärlden intervjuar "aktienörden" och Börsdata-profilen George Bol

Mannen, myten och legenden George Bol är ett namn som många känner till i börsrelaterade sammanhang, inte minst då han är en av grundarna bakom det mycket populära analysverktyget Börsdata. Han förknippas ofta med termer som "fundamental analys", "utdelning" och "värdeinvestering" men visste du att George faktiskt inledde sin karriär som trader?! 

Hej George, kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta om vem du är och din bakgrund.

- 38 år och jobbar med Börsdata. Familj, två barn, segling, sportfiske och aktier sammanfattar väldigt mycket om min nuvarande status. I princip stor del av senaste 8 åren har jag spenderat nästan all min tid på att utveckla Börsdata tillsammans med min kollega Henrik Bergström. Tidigare har jag jobbat inom fastighetsbranschen men har alltid varit intresserad av aktier och investering. 

En historisk tillbakablick, hur fick du upp intresset för aktier och investeringar från första början?

"Många som jag kände spekulerade helt vild i IT-aktier för första gången och deras historier vad väldigt lockade. Det var svårt att inte lockas av hypen och börja handla med aktier."

- Aktieintresset började på gymnasiet när jag kom i kontakt med Unga Aktiesparare. Det var i slutet av 90-talet under IT-boomen. Många som jag kände spekulerade helt vild i IT-aktier för första gången och deras historier vad väldigt lockade. Dessutom hade vi massmedialt börshysteri under 2000. Bland annat program som Börsmatchen och Löparn som gick på TV4 och alla tidningsartiklar om dagshandlare och den nya näthandeln på internet. Det var svårt att inte lockas av hypen och börja handla med aktier.

Du är ju numera en börsprofil som ofta förknippas med "långsiktighet", "värdeinvestering" och dylika termer. Därför förvånar det säkert många att du faktiskt inledde din bana med just trading. Kan du berätta lite mer hur det kommer sig?

- På den tiden var det inte lika vanligt med information kring utdelningar och värdeinvestering. Dessutom mycket sämre information om investeringar och det fanns varken bloggar, poddar eller andra informationskanaler kring aktier. Däremot var det väldigt vanligt med teknisk analys och det också enklare att analysera efter aktiegraf.

"Jag tror också de flesta traders skulle bli ännu bättre om de hade det fundamentala tänket med sig."

- Därför var det rätt så naturligt att hamna på tradingspåret på den tiden och jag kan tänka mig att det är fortfarande lite så eftersom det är lättare att lära sig efter det visuella som teknisk analys erbjuder. Personligen har jag inget emot trading eller teknisk analys utan tycker mest att det är synd att fundamentanalysen och bolagsvärdering inte syns lika mycket. Jag tror också de flesta traders skulle bli ännu bättre om de hade det fundamentala tänket med sig.   

Har du några tips från din tid som trader som du skulle vilja dela med dig av?

"Att bara vilja tjäna pengar är helt fel anledning eftersom det krävs oerhört mycket tid, ansträngning och resurser i form av pengar för att bli duktig på trading."

- Det viktigaste är man måste börja med trading på grund av man älskar själva utmaningen och gillar själva ”tradingsaktiviteten”. Att bara vilja tjäna pengar är helt fel anledning eftersom det krävs oerhört mycket tid, ansträngning och resurser i form av pengar för att bli duktig på trading.

- Den andra viktiga är att trading är lika med riskhantering. Det viktigaste är att hantera riskerna i form av position-sizing, stopp/loss och money-management. Det gäller att ha full kontroll på riskerna. Men det är fortfarande väldigt få traders och nybörjare som lägger fokus på det eftersom det är psykologisk svårt.

- Ett annat område som är lika viktigt är trade-management. Det vill säga att kunna klara av att följa sin plan och regler när det går som bäst eller sämst. Det är då man blir som mest känslosam åt både hållen. Det är också därför så få som 5-10 % över tid klarar av att bli regelbundet lönsamma i sin trading.

"Det viktigaste är att hantera riskerna i form av position-sizing, stopp/loss och money-management."

- Sen idag har vi ett annat börsläge. Omkring år 2000 hade vi betydligt högre volatilitet, högre volymer och generellt sätt var det lättare att vara trader. Idag har det blivit mycket tuffare med längre volatilitet och handelsvolymer samt robothandlarna och HFT (High-Frequency-Trading). Vilket också innebär att en duktig trader måste vara bredd att justera och anpassa sin strategi beroende på förändringarna som sker både kort- och långsikt.

Det vore kul med några korta ord om din tid som bloggaren 4020?

"Med andra ord blev bloggandet ett sätt att hålla aktieintresset vid liv."

- Efter utbildningen fick jag ett jobberbjudande som jag hade svårt att tack nej till. I samband med det gick tradingen över till bloggande under 2008. Samtidigt var jag intresserat av att lära mig mer om investeringar, utdelning och bolagsvärdering. Med andra ord blev bloggandet ett sätt att hålla aktieintresset vid liv. Det fanns inte många bloggare på den tiden.

- Det var också då Börsdata startades för att visa vinst och utdelningshistoriken på ett enkelt sätt. Sen dess har jag haft stort antal besökare och genererat en hel del intressanta inlägg kring utdelningar, värdeinvestering och kassaflöde- och nyckeltalsanalyser. Det var en oerhört lärorikt tid men på sista tiden har Börsdata tagit över helt.

Börsdata är sannolikt anledningen till att många av våra läsare känner till George Bol. Hur kommer det sig att Börsdata startades? Berätta mer!

"Börsdata startades under 2009 för att visa nyckeltalshistorik och framför allt utdelningar på intressanta bolag."

- Börsdata startades under 2009 för att visa nyckeltalshistorik och framför allt utdelningar på intressanta bolag. Under tiden har den utvecklats i olika omgångar. Själva varumärket Börsdata har dock funnits över 30 år och ägdes tidigare av Börsinsikt som inte finns kvar idag. Då fungerade Börsdata mer som en dataleverantör och återförsäljare av mer avancerade analysprogram som Supercharts och Tradestation.

- Idag är Börsdata är en helt oberoende hemsida som framför allt visar nyckeltalshistorik och rapportdata för nordiska bolag. Dessutom erbjuder vi mer avancerade exporttjänster, färdiga strategier, analysverktyg och aktiescreeners.

Hur ser era framtida planer ut för Börsdata?

- Det är mycket som är under utveckling och snart kommer vi att lansera intradagsuppdatering och intradagshistorik på TA-sidan. Samtidigt kommer vi också fokusera på intradagsnyckeltal främst i screener. Tillsammans med fler nya TA- och kursnyckeltal kommer det att bli lättare att bevaka och screena efter intressanta bolag under pågående handel med ett intervall från 5 min och upp till 60 minuter.

- Sen kommer det bli mycket fokus på förbättringar på befintliga exporttjänster, fler nyckeltal och marknader samt en hel del nya funktioner och tillägg på aktiescreenern. Det som är extra roligt med Börsdata är att det finns oerhört mycket kvar att vidareutveckla - både i befintliga och helt nya tjänster och produkter.

"Det är mycket som är under utveckling och snart kommer vi att lansera intradagsuppdatering och intradagshistorik på TA-sidan."

Över till din roll som privat investerare, kan du berätta lite om din nuvarande strategi och ”stil” som placerare?

"Målsättningen är att hitta stabila och bra bolag som kan växa över tid samt helst köpa vid rimlig värdering - vilket är rätt så svårt idag."

- Idag är den en kombination av värdeinvestering, utdelningsstrategi och tillväxtinvestering. Dessutom är stort fokus på riskhantering som jag har lärt mig under de tidigare åren. Det finns absolut inga exakta nyckeltals- eller strategiregler, utan strategin anpassas efter bolaget vid analys. Målsättningen är att hitta stabila och bra bolag som kan växa över tid samt helst köpa vid rimlig värdering - vilket är rätt så svårt idag. 

- Det som skiljer sig mest från en vanlig värdeinvesterare är att jag har ett mer kvantitativt-tänk som har utvecklats över tid. Exempelvis om jag har hittar tre bolag som jag verkligen gillar så kan jag tänka mig köpa en liten andel i varje istället för att försöka ”överanalysera” för att hitta den bästa. Detta innebär också att det inte finns någon begränsning i antalet aktier som jag äger. Jag kallar det för "intelligent diversifiering" - att försöka äga så många bra bolag så möjligt. Något som är totala motsatsen till en fokuserad strategi med max 5-8 bolag i portföljen.

"Att ha många bolag eller rättare sagt liten andel i varje bolag har sina psykologiska fördelar och minskar risken för ”känslomässiga” felbeslut vid kraftiga kursrörelser eller oroliga tider på marknaden eller i enskilda bolag."

- Att ha många bolag eller rättare sagt liten andel i varje bolag har sina psykologiska fördelar och minskar risken för ”känslomässiga” felbeslut vid kraftiga kursrörelser eller oroliga tider på marknaden eller i enskilda bolag. Dessutom fungerar den som en utmärkt riskhanteringsstrategi.

- Dock det är väldigt viktigt att man alltid köper kvalité och bra bolag om det ska fungera optimalt. Samt att man klarar av att ha likvida medel under längre perioder. Det krävs också att man har tid att kunna bevaka ett större antal bolag. Fast å andra sidan behöver man inte kolla på aktiekurserna dagligen, utan det räcker oftast med kvartalsuppdateringar vid delår och bokslut samt nyhetsbevakningen kring bolagen.

Har du några bra tips till nybörjare som vill komma igång med sina investeringar?

"Börja väldigt enkelt och det bästa sättet är att lära sig från sina egna misstag och helst göra misstagen med små pengar i början."

- Börja väldigt enkelt och det bästa sättet är att lära sig från sina egna misstag och helst göra misstagen med små pengar i början. Våga göra fel helt enkelt. Eftersom dagens mini-courtage är nästan obefintligt så kan man alltid börja köpa med oerhört små belopp. I slutändan handlar det om %-avkastning och inte hur mycket du investerar eller avkastar i kronor.

- Försökt inte investera hela portföljen på en gång (om du nu har ett större belopp som ska investeras). Det är ingen aktietävling. Köp istället i mindre omgångar över tid när du hittar intressanta aktier med rimlig värdering. Det fungerar också utmärkt tillsammans med en bevakningslista. Där du har en stor lista på kvalitetsbolag som du vill äga långsikt men vänta på nedgångar eller lägre värderingar innan köp görs. 

"Framförallt lär man sig mycket av bolagens årsredovisningar som innehåller bra info om bolagets verksamhet, viket är oerhört lärorikt i början av investeringskarriären."

- Försöka att analysera så mycket du kan i de aktier som du har köpt eller tänker köpa. Kolla på nyckeltal, jämför med andra bolags nyckeltal och läs helst så många delårsrapporter och bokslut så möjligt. Framförallt lär man sig mycket av bolagens årsredovisningar som innehåller bra info om bolagets verksamhet, viket är oerhört lärorikt i början av investeringskarriären.

"En bra regel i början är att aldrig köpa bolag som saknar utdelning eller som saknar vinst/lönsamhet."

- En bra regel i början är att aldrig köpa bolag som saknar utdelning eller som saknar vinst/lönsamhet. Då undervikter man 60-70 % av hela börsen och i princip alla förhoppningsbolag på de mindre listorna.

[widget_subscribe title="Börsvärldens nyhetsbrev" text="Du missar väl inte vår nästa intervju med en spännande börsprofi?"]

Har du någon/några läsvärda böcker som du starkt skulle vilja rekommendera och i så fall varför?

- Tips för traders:

- Reminiscences of a Stock Operator: Absolut den bästa tradingklassikern som måste läsas. Många lärdomar om tradingsstrategier och varför det är viktigt att både följa sina regler och ha en bra riskhantering.

- Trading in the Zone: Mer fokus på tradingpsykologi som är det absolut viktigaste i trading. Viktigaste konceptet är att inte lägga vikt på enskilda trades och resultat. Utan det handlar om att ha sannolikheten på sin sida över tid och det viktiga är resultatet efter flera tusen affärer.   

- Trade you way to financial freedom: Dålig titel och tyvärr en del onödiga kapitel. Men innehåller ändå många bra kapitel kring money-management och riskhantering. Kompletterar bra med boken Trading in the Zone.

- Tips för investerare:

- One up on Wall Street: Helt enkelt en av de bästa böcker kring investering av själva legenden Peter Lynch. Många bra konkreta tips och strategier kring både värde- och tillväxtinvestering som fortfarande gäller.

- Investera som mästarna: Från aktiestinsen till Soros: Ger en bra översikt över många olika strategier från några av världens bästa investerare. Ger bra översikt över de olika investeringsstrategier och värderingsmetoder som används.

- The Warren Buffett Way: En bra nybörjarbok för de som inte kan så mycket om Warren Buffett och hans investeringsstrategi. För de som vill ha mer avancerad bok så kan jag tipsa om Essays of Warren Buffett som sammanfattar Warren Buffetts årliga aktieägarbrev. Den innehåller mycket värdefullt kring redovisning och bolagsvärdering.

Stort tack George!

Börsvärldens nyhetsbrev