Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden intervjuar den forne hedgefondstjärnan Micke Syding

Börsvärlden intervjuar den forne hedgefondstjärnan Micke Syding

Hedgefondförvaltare, bokmal, mångmiljonär, bloggare, träningsfreak, filosof - kärt barn har många namn! I en uttömmande intervju får vi idag lära känna Karl-Mikael Syding, den forne hedgefondstjärnan från Brummer & Partners. Hur kom han att bli en av Europas främsta fondförvaltare? Vilka drivkrafter och milstolpar har legat till grund för hans personliga och yrkesmässiga resa? Hur förbereder man sig för en kommande börskrasch?

Hej Micke! Skulle du vilja inleda med att berätta lite om vem du är och din bakgrund?

- Hej! Jag är 45 år och är således född precis mitt i generation X, det som i USA har kallats den försummade generationen med fri uppfostran och stort eget ansvar, eftersom föräldrarna var fullt upptagna med sin egen resa åren runt 1972. Jag föddes i Jukkasjärvi församling i Kiruna i januari. Min födsel var rejält försenad så jag fick bo i en kuvös några dagar.

“Jag läser varje dag, oftast innan jag ska sova och slutar inte förrän min Kindle Paperwhite faller ur handen...”

- Jag älskar att läsa om teknikutveckling i verkligheten och om vart det kan ta oss i form av science fiction. Min favoritförfattare är David Simpson som skrivit Post-Human-serien. Jag läser varje dag, oftast innan jag ska sova och slutar inte förrän min Kindle Paperwhite faller ur handen och då skickar jag bara in den under madrassen och hoppar på sömntåget. Varje dag lyssnar jag också på podcasts medan jag är ute med min hund Ronja eller styrketränar. Det betyder i praktiken omkring tre timmar podcasts om dagen, mest vetenskap och teknik, men även en hel del ekonomi.

- Efter Natur på gymnasiet och Handelshögskolan i Stockholm började jag våren 1994 jobba på Skandinavien Fondkommission som senare blev en del av SkandiaBanken när den startades. När IT-haussen drog igång på allvar 1996 visade Swedbank Markets intresse för mig och med hjälp av min analys på Swedish Match som gick in på börsen då blev jag anställd där för att ansvara för analysen av IT-bolag. Det visade sig vara perfekt timing med de kommande 4 årens dotcom-bubbla. Jag var dessutom både intresserad, teknikkunnig och naiv nog att tro på möjligheterna hela vägen upp. Jag sålde t.ex. mitt innehav i Framfab nära dagshögsta på just den dag på Framfab nådde sitt All-Time-High och därmed markerade slutet på IT-bubblan.

“Jag sålde t.ex. mitt innehav i Framfab nära dagshögsta på just den dag på Framfab nådde sitt All-Time-High och därmed markerade slutet på IT-bubblan.”

- Precis i samband med det funderade jag på att sluta med finans för att flytta tillbaka till Västerås och ta det lugnt, men en kompis frågade om vi skulle dra igång en Venture Capital-fond inom digitala strategier. Jag blev lite intresserad och frågade en annan kompis vad han tyckte och det slutade med att den senare föreslog att jag skulle följa med honom till den nystartade hedgefonden Futuris istället. Det visade sig bli mitt bästa beslut dittills.

Om vi backar tillbaka bandet till när du först fick upp ögonen för aktier och börsen. När och hur skedde det?

- Jag och mina syskon ärvde lite aktier någon gång 1986 ungefär. Vi sålde dem 1987 för att hjälpa vår mamma som hade råkat i finansiella problem. Det var min första riktiga kontakt med aktier. Nästa gång blev efter en optionskurs på Handels. Då tittade jag på köpoptioner i de svenska bankerna mitt under den djupaste finanskrisen. Jag förstod egentligen ingenting mer än den enorma potential de hade. Tyvärr fick jag inte köpa några optioner för banken eftersom jag inte hade någon depå eller optionsavtal. Det var för krångligt så jag struntade i det. De optionerna ökade 100 gånger i pris och det grämde mig ett tag.

“Jag var alltså egentligen inte särskilt intresserad av aktier per se.”

- Senare på Handels när vi läste företagsvärdering mer konkret 1992-1993 tog jag pengar jag hade sparat av studiemedlen, plus pengar jag hade över från ett teknikstipendium som Kung Carl Gustaf hade överräckt till mig på nationaldagen 1990, och investerade i Måldata och Ericsson. Ericsson gick upp “lite grann” men Måldata steg 400% på kort tid, från 12 till 49 kr har jag för mig. Det var spännande men jag förstod att det mest var tur så jag handlade inte igen förrän jag började jobba.

- Jag var alltså egentligen inte särskilt intresserad av aktier per se.

Du verkar alltså inte ha varit en obotlig aktienörd från födseln, så vad ledde dig in i finansbranschen och senare mot professionell förvaltning?

- Jag gick på Handels för att jag var skoltrött och inte hade lust att ta den rätta vägen, vilket jag uppfattade som Teknisk Fysik på KTH. Att läsa ekonomi var mitt sätt att göra tonårsuppror, att bli familjens svarta får. Som 18-åring på Handels var jag dessutom riktigt udda och klädde mig mer eller mindre som en uteliggare samt betedde mig därefter. Jag var t.ex. extremt sparsam och en lunch kunde bestå av kokta potatisar som jag hade med mig i en plastpåse och åt med gratis ketchup från skolans matsal. En annan var billiga, utgångna Skogaholmslimpor för 5-10kr/st med honung som pålägg. Detta hade jag med mig till föreläsningarna i aulan i de enorma fickorna på min vinterjacka (enda jacka) från lågpriskedjan Galne Gunnar.

“Goldman, JP Morgan, Morgan Stanley, McKinsey, BCG och Andersen bjöd på goda kycklingcurrysmörgåsar från Panini och slängde sig med siffror som “500 miljarder” så jag sökte till alla dessa.”

- När skoltiden gick mot sitt slut 1994 hade jag ingen aning om vad t.ex. finans eller managementkonsulteri innebar, bara att det var det alla andra ville göra. Goldman, JP Morgan, Morgan Stanley, McKinsey, BCG och Andersen bjöd på goda kycklingcurrysmörgåsar från Panini och slängde sig med siffror som “500 miljarder” så jag sökte till alla dessa. När jag till slut fick jobb på SkandiaBanken började jag sakta, sakta förstå vad finansbranschen var och blev faktiskt bara mer och mer ointresserad. Efter årsskiftet 2000 var jag så trött på analys och mäkleri att jag tänkte sluta i branschen.

- Jag hade inga förebilder inom finans och det enda som verkligen intresserade mig var teknologiutveckling. När jag i slutet av 90-talet läste Drexlers bok (från 1986) om nanoteknik blev jag som besatt av möjligheterna med additiv tillverkning på molekylär nivå. Det gick så långt att när jag skadade knät i en motorcykelkrasch tröstade jag mig när jag låg ensam och skrek i skogen med att framtidens nanoteknik kommer göra knät bättre än någonsin – inom 25 år.

“I korthet kan man säga att jag aldrig brytt mig om finans, men jag har varit passionerat, snarast naivt intresserad av andra saker och jag har inte brytt mig så mycket om vad andra sagt eller tyckt.”

- I korthet kan man säga att jag aldrig brytt mig om finans, men jag har varit passionerat, snarast naivt intresserad av andra saker och jag har inte brytt mig så mycket om vad andra sagt eller tyckt. Jag har konsekvent satt ena foten framför den andra och byggt höga torn av förmåga till djup koncentration och lärande. När jag väl blev satt i rätt sammanhang tack vare kompetenta och toleranta kollegor och chefer så gjorde det mig till både en annorlunda, konsekvent och duktig analytiker och en övertygande säljare.

- Det är först på senare tid, i princip efter att jag slutat som jag fått riktiga förebilder inom ekonomi såsom Howard Marks och John Hussman.

Från olika roller inom finansbranschen men med ett brinnande intresse för teknologisk utveckling, hur kom du att bli en av Europas ledande hedgefondförvaltare?

- Till att börja med så är Futuris utmärkelser ett lagarbete där min insats maximalt stått för ⅓ och då räknar jag bara förvaltarna under de sista tio åren. I praktiken kan jag knappast ta credit för mer än en tiondel av Futuris prestationer och utmärkelser, inklusive HFRs “Årtiondets Hedgefond i Europa alla kategorier”

“Min andra egenskap baseras nog på ett lätt autistiskt drag som gör att jag har lätt för att gå min egen väg, oavsett om det är med eller mot strömmen.”

- Med det sagt så är jag framför allt intresserad av affärsmodeller och värdedrivare på riktigt, dvs inte av finanserna eller pengarna i sig. Dessutom vill jag ha rätt, vilket är ytterligare en drivkraft för att förstå företagen och deras situation på riktigt. Min andra egenskap baseras nog på ett lätt autistiskt drag som gör att jag har lätt för att gå min egen väg, oavsett om det är med eller mot strömmen.

Lite mer djupgående, vilka har varit de mest centrala milstolparna för din personliga resa och utveckling?

“...fick chansen att leda IT-analysen på Swedbank Markets (Sparbanken, Föreningssparbanken) under den häftigaste teknikperioden på börsen på nästan ett sekel.”

- I januari 1982 fick jag en dator, en Sinclair ZX Spectrum 48K, den hade alltså en miljontedel så mycket minne som en dator med 48 GB. De kommande 5 åren kodade eller spelade jag all ledig tid. Det gav mig teknikintresse, fokus, disciplin (buggletande), vana att jobba djupt och länge med många parallella spår i huvudet på en gång, kunskaper i engelska, olika programspråk och allmän kognitiv träning från bl.a äventyrsspel.

- 1994 tog Mikael Marcko Rosberg en chansning när han anställde mig och lärde mig om teknisk analys, maktstrukturer i näringslivet, Anders Alsing förklarade optioner och terminshandel i praktiken, Johan Grevelius lärde mig att förstå företag och koppla analysen till aktierekommendationer. 1996 såg mina före detta kollegor Stefan Sundblom och Mats Larsson till att jag fick chansen att leda IT-analysen på Swedbank Markets (Sparbanken, Föreningssparbanken) under den häftigaste teknikperioden på börsen på nästan ett sekel.

“Min främsta lärdom är ändå att böcker, bloggar och nyhetsbrev från stora förvaltare innehåller viktigare kunskap än årsredovisningar och företagspresentationer.”

- Alla mina viktigaste lärdomar har ändå kommit från tiden på Futuris. Där lärde jag mig både faran och möjligheterna med blankning av enskilda aktier. Michael Hasselquist lärde mig att ta ett kliv tillbaka och se den stora bilden när man investerar i ett företag och Arne Vaagen lärde mig om riskhantering även när man tror att man har rätt. Inte minst visade Mattias Nilsson vikten av att vara noggrann och tydlig med med källor, siffror, och modeller även om själva aktiehandeln är mer av en konst än en teknik.

- Min främsta lärdom är ändå att böcker, bloggar och nyhetsbrev från stora förvaltare innehåller viktigare kunskap än årsredovisningar och företagspresentationer.

Och några hårda lärdomarna som har format dig?

- Min jobbigaste tid och mest hårdköpta lärdom kommer från tiden 2013-2015. Då lärde jag mig av med tanken att börsens värdering styr dess utveckling inom rimlig tid. Både professionellt och privat försökte jag ligga kort aktier på olika sätt, både i Sverige och internationellt. Jag försökte med banker, med teknikföretag, med index, med fritidsindustri och andra branscher. Nästan allt gick fel.

“Jag fortsatte ändå privat att ligga kort OMX och förlorade totalt ett åttasiffrigt belopp på det.”

- I januari 2014 sade jag upp mig som förvaltare, då kände jag dels att jag inte stimulerades av att försöka analysera och förvalta saker jag uppenbarligen inte riktigt förstod eller kunde hantera, dels att jag inte bidrog till företaget och fonden längre. Jag fortsatte ändå privat att ligga kort OMX och förlorade totalt ett åttasiffrigt belopp på det. Nu kör jag återigen bara gerillakrigföring mot index, med korta inhopp istället för att blanka långsiktigt.

Har du några råd till personer som är nyfikna på en karriär inom finans eller  professionell förvaltning?

“Ska du bli långvarig måste du gilla att förstå världen och verksamheter samt vara mycket motståndskraftig mot att ha fel.”

- Gör det inte för att bli rik eller få status. Ska du bli långvarig måste du gilla att förstå världen och verksamheter samt vara mycket motståndskraftig mot att ha fel. Du måste snarast gilla att ha fel, att tänka “Idag hade jag fel, då är det en bra dag för nu fick jag en missuppfattning jag hade utredd”

- Rent karriärsmässigt måste du fundera på vilken slags förvaltning du siktar på, är det kvant, momentum, diskretionär, aktier, räntor, private equity, valutor, makro osv. Sen är det nog tyvärr så att antingen behöver du bra betyg från en framstående högskola och/eller kunna uppvisa verifierbara dokument på ett ett flerårigt starkt förvaltningsresultat. Och om du kan göra det senare, varför vill du då egentligen ta anställning hos någon annan?

- Om du redan är aktieanalytiker på en stor mäklarfirma, se till att dina institutionella aktieförvaltningskunder ser att du tänker som en förvaltare. Skapa offentliga skuggportföljer, tänk i termer av analog viktning och risk istället för binärt Köp eller Sälj. Hitta en relativt enkel modell för att sälja in dina case som gör att ditt budskap hamras in hos kunden, det är annars extremt lätt att glömma vad du egentligen sa och stod för.

“Branschen är sannolikt på en mångdecennietopp nu, och kommer stå inför enorma utmaningar framöver, inte minst i form av algoritmstyrd handel och passiva indexfonder.”

- Om du inte verkligen gillar analys och i princip skulle göra det gratis eller till minimilön så tycker jag inte du ska börja med förvaltning. Branschen är sannolikt på en mångdecennietopp nu, och kommer stå inför enorma utmaningar framöver, inte minst i form av algoritmstyrd handel och passiva indexfonder.

-  Du måste göra något maskiner inte kan härma. Jag tror att det handlar om att tänka djupt och stort och långsiktigt. Om HFT och algos tar över dags- och sekundhandeln så kan du ta över 10-årscyklerna med teman som detaljhandelsdöd, automatisering, klimatförändring, demografi mm.

Om vi skiftar spår till din nuvarande vardag och livssituation, vad gör Micke Syding nu för tiden och hur ser en typisk dag ut?

- Jag sover mellan 24 och 08, går ut med min schäfer-dobermann tre gånger om dagen, ibland fyra. Jag styrketränar fyra gånger i veckan. Tiden som blir över skriver jag på min bok om konkreta livstips för ambitiösa och nyfikna, samt jobbar med min podcast "25 minuter" och lägger ut veckans tankar på min blogg mikaelsyding.com.

- Mert konceptuellt så är det jag gör att hålla min kropp och min hjärna i form med träning, böcker och podcasts samt mig själv relevant och uppdaterad genom att träffa intelligenta och intressanta personer.

Hur ser dina framtidsplaner ut och har du några tankar på att återgå till att arbeta med professionell förvaltning?

- Jag tänker inte jobba professionellt med investeringar. Med det sagt är det nästan omöjligt att säga hur livet ser ut om 15 år, så om något tillräckligt intressant dyker upp kanske jag sätter mig på ett kontor.

- Jag har inga konkreta mål, bara en vag idé om att lära mig mycket och vara med om intressanta erfarenheter. Lite mer specifikt vill jag vara redo för ickelinjära förändringar i samhället som skulle kunna göra mig irrelevant eller begränsa min frihet. Jag tror att med en väldiversifierad investeringsportfölj och med en bred och aktuell kunskapsbas samt vana av djupt och koncentrerat arbete och snabb inlärning så är jag motståndskraftig mot många olika typer av kriser. Vi är trots allt i den Fjärde Vändpunkten i historien igen.

Du är ju en tämligen offentlig person som både bloggar, driver en podd samt ofta citeras eller medverkar i olika börsrelaterade sammanhang. Vad delar du med dig av till dina följare och varför tror du att så pass många vill följa dig?

“Själv tycker jag att jag delar med mig av viktiga filosofiska insikter samt inspirerar till att hitta sig själv och sin egen version av lycka och framgång.”

- Mina tankar om aktuella fenomen i teknik, ekonomi, investeringar, hälsa och samhälle. Jag är särskilt aktiv på Twitter, men gillar man träning uppdaterar jag även på Instagram och vill man ha lite längre format är det min blogg som gäller. Den finns både på tradevenue.se och min egen domän.

- En del kanske hoppas på insikter om investeringar, andra kanske tycker att jag är rolig ibland, roligt elak kanske. Själv tycker jag att jag delar med mig av viktiga filosofiska insikter samt inspirerar till att hitta sig själv och sin egen version av lycka och framgång.

Vad gillar du själv att följa?

- Insikter om teknikutveckling och dess konsekvenser samt tankar om vart ekonomin och samhället är på väg

I den mån du fortfarande är aktiv som privat investerare, vad handlar du för marknader/tillgångsslag?

- Onoterade bolag som jag kommer i kontakt med via gamla nätverk. När det gäller noterat handlar det mer om chansartade bolag med stor potential men också stor nedsidesrisk. I grund och botten är jag en typisk deep value-investerare, men just när det gäller börsen finns nästan inget sånt så då kör jag tills vidare lottsedlar istället men handlar bara med några procent av mitt nettovärde. Jag går igenom min nuvarande portfölj i det här inlägget.

Vad har du för strategi?

“Jag säljer alltid för tidigt för det finns alltid folk som är mer positiva än jag.”

- Deep value, extremt långsiktig, men tar hem vinst om ett bolag går för mycket utan särskilda nyheter. Jag säljer alltid för tidigt för det finns alltid folk som är mer positiva än jag. När jag köper är det för att hålla resten av livet, men om aktien går för bra säljer jag. Går den ner köper jag mer eftersom tidsramen är “livet”.

Hur identifierar du en bra möjlighet?

“Jag måste se och förstå på vilket sätt företaget ska tjäna tillräckligt med pengar för att inom kort komma upp på uthålligt minst 10% free cash flow yield per år i förhållande till min investering.”

- Jag måste se och förstå på vilket sätt företaget ska tjäna tillräckligt med pengar för att inom kort komma upp på uthålligt minst 10% free cash flow yield per år i förhållande till min investering. Jag måste se och förstå hur och varför företaget ska kunna behålla en konkurrensfördel. Jag kan ta inspiration till att titta på en aktie varifrån som helst, men jag gör sen analysen själv och handlar mycket sällan på rena tips, i så fall måste det vara från en person jag vet gör analyser på samma sätt som jag skulle gjort.

- Jag har ändå lite udda innehav i portföljen, t.ex. Net Gaming Europe, men det spekulativa inslaget ska man se i ljuset av att hela min noterade portfölj numera är extremt liten och dessutom nästan helt hedgad med en negativ position i index.

Vi har förstått att du gillar böcker och läser mycket. Har du några som du starkt skulle vilja rekommendera och i så fall varför?

Micke med en av sina favoritböcker i handen -  The Fourth Turning, av William Strauss and Neil Howe.

-  Deep Work, Cal Newport: Den förklarar vikten av djupt arbete i en miljö av snabb teknikutveckling och många distraktioner, samt hur man tränar sig till detta djupa arbete.

- How An Economy Grows And Why It Crashes, Peter Schiff: Den förklarar hur ekonomin fungerar och vad som kan hända när myndigheterna stör ekonomin. Den är extremt relevant just nu när världens centralbanker trycker pengar som om det vore Roms sista dagar.

- The Fourth Turning, William Strauss and Neil Howe: En 20 år gammal bok om hur mänskliga generationer, tidsandor och omvälvande kriser samverkar till en historia som rimmar och upprepar vissa centrala tema över långa cykler på 80-100 år. Just nu befinner vi oss i ”Den Fjärde Vändpunkten” och även om boken har vissa drag av att vara skriven av en modern Nostradamus så finns många viktiga insikter att hämta i den.

- The Most Important Thing, Howard Marks: En av världens främsta hedgefondförvaltare genom tiderna går igenom sin syn på risk och investeringar och berättar vad som är absolut viktigast med investeringar, vilket visar sig vara ganska många saker som trängs där på förstaplatsen. Absolut viktigast kanske trots allt är att man betalar ett lågt pris för en tillgång.

- Peak, Anders Ericsson: En briljant och inspirerande genomgång av vad forskningen säger om hur man ska träna för att bli riktigt bra på det man vill.

Vad tror du om börsens utveckling framgent och ser du några generella trender eller spännande case som du vill dela med dig av?

“Jag tror börsen har satt en mångårig topp och att vi står inför en stor nedgång.”

- Jag tror börsen har satt en mångårig topp och att vi står inför en stor nedgång. Kanske blir det allt på en gång som 2008 eller så blir det i form av flera vågor med dödsryckningar däremellan. Jag skulle inte råda någon att ha en större del av sitt livskapital investerat i noterade aktier idag -- särskilt inte stora, välkända aktier som ingår i större index eller ETFer, eller hypade s.k. story stocks.

- Jag tror att olika råvaror och relaterade bolag kan stå inför en uppgång de kommande 5 åren, särskilt relativt övriga börsen. Jag äger t.ex. själv Studsvik (kärnkraftskonsult) och ETF:en URA (uranbrytning). Jag gillar även Opus som verkar lite bortglömt pga en lång rad besvikelser och slarvig informationsgivning. Jag har även doppat tån lite i CF Industries (gödsel).

“Det antyder att toppen kan vara nära, att riskviljan inte längre är bred och stark utan koncentrerad till de få aktier som fortfarande har positivt momentum.”

- Det är väldigt få aktier som står för uppgången i USA. Det antyder att toppen kan vara nära, att riskviljan inte längre är bred och stark utan koncentrerad till de få aktier som fortfarande har positivt momentum. Det gör mig extra negativ till börsen, men är man en liten privatperson kan man eventuellt chansa på att sälja efter en kommande ännu högre topp. Jag skulle dock inte våga göra det med mer än lotteripengar.

“Guldpriset och guldgruvor ser ut att ha satt en botten…”

- Guldpriset och guldgruvor ser ut att ha satt en botten, om än pga den svaga dollarn, jag tror att GDX står inför en kraftig uppgång de kommande åren och att vi redan har sett den lokala botten. URA har bildat ett liknande mönster och har stöd av kärnkraftsutbyggnad samt att brytningskostnaderna är högre än marknadspriset

- Jag tror att börsen står lägre vid årsskiftet än idag (28 augusti), kanske signifikant lägre (mer än 10 procent lägre än idag). Jag äger mycket lite noterade aktier, framför allt deep value, samt har mer eller mindre nedsidesskydd i portföljen större delen av tiden.

Vilken/vilka börs- eller Twitterprofiler skulle du vilja se en intervju med i ett kommande uppslag?

- Flowmaster, Crowhater, Lundaluppen, LaBull eller Chefstrader.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER