Börsvärlden möter investeraren och ”Snåljåpen” Olle Qvarnström
Med oss i denna månads Twitterintervju har vi en välkänd person i börs- och finanssammanhang: Olle Qvarnström – för många även känd som ”Snåljåpen”. Influenser från Warren Buffett, i kombination med en förmåga att alltid vilja utvecklas och ständigt ifrågasätta det ”allmänt accepterade” är hans recept på framgång – något som hans privata track-record mer än väl lever upp till. Utöver en genomgång av Olles resa samt bästa tips och råd får ni även veta vilka hans absoluta favoritaktier just nu är. Missa inte detta!
Hej Olle Qvarnström (@Snaljapen). Vi kan väl börja med en kort introduktion om vem du är och din bakgrund?
- 25 år, uppväxt i en typisk medelklassfamilj med två äldre bröder. Växte upp som en sportfåne men någonstans på vägen…växte jag upp.
”Jag fastnade för Warren Buffetts filosofi och började så småningom välja mina aktier själv istället för att köpa fonder.”
- Intresset för börsen började i tonåren när jag fick mitt första sommarjobb och inte riktigt visste vad jag skulle göra med pengarna. Då var jag kund i Föreningssparbanken (för det var alla i min hemort) och började klicka runt bland deras fondutbud. Jag fick upp ögonen för Asien och började köpa bland olika Asien-fonder med väldigt bra resultat. I takt med att pengarna växte så växte intresset, jag började köpa böcker och läsa på. Jag fastnade för Warren Buffetts filosofi och började så småningom välja mina aktier själv istället för att köpa fonder. Nu är det länge sedan jag ägde en fond - jag vill ha kontrollen själv!
- Bloggen (red. anm. Snaljapen.se) startade jag när jag bodde i Norge och hade brist på fritidssysslor. Jag har alltid sökt olika sätt att uttrycka mina tankar på och bloggen blev ett perfekt sätt. När jag startade så var det mest en dagbok för att kunna återbesöka gamla tankar och ifrågasätta mig själv, men i takt med att jag fick läsare så insåg jag att jag både kunde lära andra och läras av andra.
”Det absolut viktigaste för mig är att aldrig bli nöjd utan att alltid fortsätta utvecklas.”
- Jag tror att en avgörande faktor för min ”framgång” har varit att jag varit lite contrarian och motvalls. Jag har alltid inspirerats av att inte tycka som andra och det har hela tiden fått mig att ifrågasätta allt, vilket varit en starkt bidragande faktor till min utveckling som investerare, även om det har skapat ett relativt stort läger av Olle-hatare på nätet. Det är ju lätt att man blir lite väl konfliktsökande ibland… Det absolut viktigaste för mig är att aldrig bli nöjd utan att alltid fortsätta utvecklas.
”Historiskt har jag haft en internetpersona som varit väldigt konfliktsökande och verkligen försökt komma på kant med allt och alla, vilket bidragit enormt till att många känner igen mig.”
- På Twitter försöker dela jag med mig av vad jag köper och varför jag köper det. Jag försöker också dela med mig av vad jag absolut inte köper. Mest brukar jag dock dela med mig av upptäckter och lärdomar jag själv fått med mig, ofta i realtid. Jag reflekterar öppet en hel del, vilket är ett sätt för mig att utvecklas själv. Det är lite som att man ifrågasätter sig själv lite extra när man säger sina åsikter högt, det tror jag är väldigt nyttigt.
- Historiskt har jag haft en internetpersona som varit väldigt konfliktsökande och verkligen försökt komma på kant med allt och alla, vilket bidragit enormt till att många känner igen mig. Under ytan är jag inte alls speciellt odräglig, men tråkiga Svenssons får inga följare (haha).
”Även om det inte är på Twitter jag får tips om mina bästa affärer så är det ändå en outtömlig källa för inspiration.”
- Själv är jag ganska selektiv i vilka jag följer. Jag följer några utvalda investerare som jag får mycket inspiration ifrån. Men sanningen är den att det största utbytet får jag utanför Twitter, flera av personerna har jag dock lärt känna via just Twitter. Även om det inte är på Twitter jag får tips om mina bästa affärer så är det ändå en outtömlig källa för inspiration. Det finns alltid tips och idéer att ta tag i.
”Jag gillar bolag som bevisat att deras affärsmodeller fungerar men där den stora skalan inte nåtts ännu.”
- Egentligen finns det inget övergripande ramverk för vad jag investerar i, förutom att det är 100 % aktier. I höstas skrev jag dock en artikel om att jag inte vill investera i mogna bolag som jag tycker beskriver min filosofi ganska bra. Jag gillar bolag som bevisat att deras affärsmodeller fungerar men där den stora skalan inte nåtts ännu.
”Jag har en generell devis som lyder ”Until more gainful opportunities arise” vilket innebär att jag vill äga de bolag som har bäst riskjusterad potential vid varje givet tillfälle.”
- Det som är synonymt med mina case är att de är fundamentalt undervärderade, enligt min syn, och ofta missförstådda av marknaden. T.ex. Avensia där marknaden inte verkar förstått att det numera är ett produktbolag. T.ex. Zalaris där investeringarna gör att marginalen ska upp mer på sikt än vad många tror. T.ex. Nordnet där marknaden inte förstår att intjäningen är mer stabil än man tror i och med en stor privatlåneverksamhet.
- När man hittar någonting som man tycker är billigt så är den viktigaste frågan: Varför är det här för billigt? Vad är det som marknaden inte har förstått? Om man inte lyckas besvara den frågan så är man farligt ute.
”Alla rationella människor säljer, viktar om och går vidare, oavsett vad Warren Buffett sagt för 50 år sedan.”
- Min placeringshorisont är ofta 1-3 år även om jag väldigt ofta säljer bolag efter bara ett par månader eller ibland veckor. Jag har en generell devis som lyder ”Until more gainful opportunities arise” vilket innebär att jag vill äga de bolag som har bäst riskjusterad potential vid varje givet tillfälle. Det leder till att jag köper in mig i bolag rätt hårt för att totalt överge dem 3 veckor senare ifall jag hittat något bättre. Nu när courtagekostnaderna blivit så låga och man inte behöver skatta vid (ISK) så är alternativkostnaden av att inte äga det bästa den riktiga faran. Buy-and-hold är för sura gubbar som inte vågar erkänna att caset är över och att de numera har fel. Alla rationella människor säljer, viktar om och går vidare, oavsett vad Warren Buffett sagt för 50 år sedan.
- Jag har hela min portfölj hos Avanza i dagsläget och det handlar mycket om att Avanza historiskt sett varit överlägsna både på kundupplevelse och priser. Även om marknaden är jämnare nu så ser jag ingen direkt anledning att byta.
”Den absolut viktigaste milstolpen i min utveckling de senaste åren var när jag läste Fooled by Randomness av Nassim Nicholas Taleb.”
- Det svåraste för mig personligen har varit att öka risken i portföljen när jag löpande kämpat hårt för att få ner den. Jag har kämpat för att hitta rätt balans i min diversifiering. Tidigare så höll jag mig till 3-5 bolag och ökade sakta upp emot 15-20. Nu tror jag att jag hittat min sweet spot strax under 10 innehav.
- Den absolut viktigaste milstolpen i min utveckling de senaste åren var när jag läste Fooled by Randomness av Nassim Nicholas Taleb. Det är verkligen en ögonöppnande bok om att det som hände inte var det enda som kunde hända. Det är lätt att se på en affär som gick bra och konstatera att man gjorde rätt, det är dock möjligt att sannolikheten bara var 10 % att lyckas och att man helt enkelt bara hade tur. Howard Marks har sammanfattat sin viktigaste lärdom från boken såhär: ”Risk exists only in the future, and it’s impossible to know for sure what the future holds. No ambiguity is evident when we view the past; only the things that happened happened. But that definiteness doesn’t mean the process that creates outcome is clear cut and dependable, many things could have happened in each case in the past, and the fact that only one thing happened understates the variability that existed.” Läs boken! Att bli en bra investerare handlar om att finslipa processen kontinuerligt, då kommer resultaten förr eller senare, varesig man vill eller inte.
”Var extremt otrogen mot dina tidigare lärdomar och ifrågasätt allt.”
- Mitt viktigaste tips är att ALDRIG någonsin sluta läsa och utvecklas. Bara för att du tror du hittat din heliga graal eller hittat din idol i t.ex. Buffett så betyder det inte att du ska nöja dig där. Var extremt otrogen mot dina tidigare lärdomar och ifrågasätt allt. Dessutom gäller det att inte sluta utvecklas bara för att man haft ett bra börsår. Många tror att poletten har trillat ner när resultatet kommer, när det är fullt möjligt att du bara ridit på den sista vågen av en galen bullmarket.
- En 3-årsgraf är det jag kan erbjuda. Jag har tyvärr inte längre historik då jag innan det hade mitt sparnade spritt hos flera banker.
- Det går inte direkt att peka på några enskilda affärer som bidragit starkast till utvecklingen, detta är resultatet av väldigt många små affärer med horisont på 3-36 månader. Hittills i år har jag t.ex. gjort ca 250 affärer, så jag är ganska aktiv även om jag inte riktigt vill ge mig själv epitetet ”trader”. Bara en väldigt aktiv värdeinvesterare (haha).
- Vill man plocka fram några case som gått bra de sista åren så är det kanske Bahnhof, Kopparbergs, Protector Forsikring, Betsson och Unibet.
- Jag har förstås flera bra case i portföljen, jag är väldigt överviktad i Avensia och Nilörngruppen som jag tycker är de 2 i särklass mest intressanta bolagen just nu.
”Allting jag gör är bottom-up vilket betyder att jag börjar med bolagsinfo och sedan arbetar mig utåt.”
- Vad det gäller trender så försöker jag bortse från det så mycket som möjligt. Allting jag gör är bottom-up vilket betyder att jag börjar med bolagsinfo och sedan arbetar mig utåt. Jag tittar alltså inte på stora trender och sedan på bolag som kan gynnas av trenderna.
- Jag har ingen uppfattning om börsen och det kämpar jag hårt för att inte ha. Jag försöker alltid att investera i sådant jag vill äga sett över min investeringshorisont oavsett hur börsen går. Här är jag dock ambivalent och har tidigare valt att hedga nästan hela portföljen vid tillfällen när jag tyckt det känts svajigt. Det är jag dock inte säker på att jag ska hålla på med, det är en strategi i utvärdering och även här är jag otrogen mot det som fått mig att lyckas bra tidigare.
- Norska Uluwatu, Stckpkr eller ValueWizard. Mina 3 personliga favoriter!
LÄS MER