Kambodjas textilorganisation, GMAC, uppmanar regeringen att temporärt dra tillbaka lagen om minimilön för att rädda jobben. Det skriver Nikkei Asian Review.
Sektorn är av stor betydelse för den sydostasiatiska nationen då den sysselsätter 800 000 personer och ger årliga exportintäkter på tio miljarder dollar. Men under coronapandemin har konsumentlusten gått i botten, vilket även påverkat textilfabrikerna. I Kambodja har över 250 fabriker med cirka 130 000 anställda tvingats stoppa tillverkningen.
För att slippa fler jobbförluster föreslår GMAC att minimilönen på 190 dollar, motsvarande 1 780 kronor, per månad tillfälligt dras in.
”Då löner står för nästan 70 procent av de lokala kostnaderna../../..måste vi sätta oss ned och tänka till kring hur vi kan bli konkurrenskraftiga över en natt”, sade GMAC:s ordförande Ken Loo till Nikkei.
Enligt Loo behövs denna ”flexibilitet” för att behålla märkesföretagen som kunder och slippa fler stängningar.
Kambodja har sedan 2013 höjt minimilönen med 137 procent.
De företag som köper textiler från landet har tidigare beklagat sig över den dåliga infrastrukturen och höga elkostnader, vilket de menar leder till försämrad produktivitet.
Länkar och källor: