Bildkälla: Stockfoto

Brist på containers får fraktpriserna att skjuta i höjden

Fraktpriserna för fartygstransporter har skjutit i höjden. Senast uppgår de till cirka 6 000 dollar per container, att jämföra med vanliga priset på 1 200 dollar, rapporterar CNBC.

Bristen på containers och den ojämna globala ekonomiska återhämtningen från pandemin är vad som har lett till denna utveckling. Då Kina var först ut med att få kontroll på viruset har man ökat exporten betydande. Det har gjort att många fartyg nu befinner sig vid hamnar i västvärlden istället för i Kina där de verkligen behövs för nya exporter.

”Det finns cirka 180 miljoner containers i världen men de är på fel ställen”, sade Mark Yeager, vd för Redwood Logistics, till CNBC.

Mest drabbade av utvecklingen är e-handelsbolagen och konsumenter som båda får ta på sig en del av kostnadsökningen. Även traditionella detaljhandlare som Ikea har känt av läget. Bolaget sade att cirka 850 av de 8 500 produkter som säljs i Singapore är påverkade av den nuvarande situationen. Vissa av företagen är så desperata efter containers att de är redo att betala premiepriser för att få tillgång till dem. Detta ska också vara en förklaring till varför containerpriserna skjutit upp i höjden.

Senaste siffror visar att fraktpriser för rutten Asien till norra Europa har ökat med 264 procent i december, jämfört med fjolåret. Från Asien till USA:s västkust är motsvarande prisökning 145 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER