Bildkälla: Stockfoto

Budet på Infront för lågt, vi har i praktiken en `corner`- Rugseth

Under tisdagen tillkännagavs att Londonbaserade Inflexion Private Equity Partners lagt ett kontantbud på norska informationsföretaget Infront, som äger en konkurrent till Finwire, om 34,40 norska kronor per aktie. Budet värderar bolaget till knappt 1,5 miljarder norska kronor. Budet som enhälligt rekommenderats av styrelsen samt av de två storägarna och grundarna i Infront är villkorat av en acceptgrad på 90 procent.

Budet motsvarar en rejäl premie menar budgivaren och om man räknar på ett avvägt snittpris senaste tre månaderna hamnar den på 56 procent, enligt pressmeddelandet. I verkligheten var premien betydligt mindre då aktien, efter en lång sidledes börsresa, nyligen repat nytt mod. Senaste månaden innan budet har aktien visat en uppgång på omkring 60 procent vilket i praktiken fick budpremien att landa på omkring 10 procent.

En som menar att budet är alldeles för lågt är norske IT-miljardären Jens Rugseth. Han uppger att han varit ägare länge, men först ganska nyligen genom bolaget Karbon Invest flaggat upp sitt ägande till över 5 procent. Idag har han 7,3 procent. Rugseth uppgav till Finansavisen i tisdags att han "vägrar sälja" sina aktier på nivån för budet och att han ser en enorm potential för Infront. Bolaget värderas till betydligt mindre än sina konkurrenter, uppger Rugseth som menar att den organiska försäljningstillväxten kan förbättras.

I en intervju med Finwire under onsdagen utvecklar Jens Rugseth sin syn på bolaget och det intresse för sin inställning han mött hos andra mindre nöjda investerare de senaste dagarna.

"Det är många som undrar vad som sker, vi har fått massor av support från folk som heller inte vill sälja några aktier", säger han.

Anledningen till att Infront är så intressant för Rugseth som investerare är förutom att de sitter på en teknik i framkant även de stora återkommande intäkterna där man kan hämta hem synergier på kostnadssidan genom exempelvis förvärv. Han tycker att bolaget har tagit sig fram till en position där de kan konkurrera med de största liknande bolagen i Europa vilket också borde innebära en rejäl uppvärderingsmöjlighet om man är tålmodig.

"I den positionen skall man inte ge upp, jag menar att sälja nu är ett tecken på att styrelse och ledning inte riktigt vet hur de skall komma vidare och det tycker jag är fel inställning", säger Jens Rugseth och poängterar att vd Kristian Nesbak med rätt team runt sig kan få bolaget att växa organiskt igen och säger att han inom kort kommer träffa bolagets ledning för samtal.

"Ja vi skall träffas och vi har gjort en analys som vi skall presentera vid vårt möte."

Under de senaste dagarna har telefonen gått varm hos Rugseth som varit i kontakt med många andra investerare och de delar synen om att PE-budet är allt för snålt, menar han.

Rugseth har fått mandat att genom skriftliga fullmakter från andra investerare agera i frågan vilket innebär att han tillsammans med sina egna aktier har en bit över 10 procent i bolaget.

"Ja genom dessa fullmakter och min egen position har jag i praktiken en corner i Infront. Infront är ett fantastiskt bolag och är i en fantastisk position", avslutar Rugseth.

Infronts vd och grundare Kristian Nesbak har bemött kritiken från Rugseth i en intervju med Finansavisen. Han uppger i intervjun att det liggande budet är det bästa för bolaget. Nesbak uppger också att han kommer att samtala med Rugseth och att man inte ha för avsikt att föra diskussionen via pressen.

Infront är skrivande stund ned med 1,3 procent till 36,70 norska kronor.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER