Bästa bidragsgivare blev Xano som steg med 15 procent. Även Trelleborg gick starkt och steg med 14 procent.
Sämst presterande innehav återfanns istället inom 5G-sektorn där Enea sjönk med 22 procent utan några relevanta bakomliggande nyheter. Förvaltarna understryker samtidigt att Enea fick en stororder inom säkerhet i mobil datatrafik den 6 april.
Angående Trelleborg skriver förvaltarna att bolaget är en favorit och att bolag nu sålt sin däckdivision för 22 miljarder kronor. Bolaget steg ordentligt på nyheten, från 180 kronor till 225 kronor men förvaltarna tror att bolaget kan stiga ytterligare. Förvaltarnas riktkurs är 280 kronor men med förvärvspotential kan bolaget komma att handlas över 300 kronor per aktie.
Under mars ökade förvaltarna i Trelleborg vid en kurs på 160 kronor.
Gällande H&M så var första kvartalsrapporten en besvikelse för både förvaltarna och marknaden. Klart lägre marginaler förklaras av högre operationella kostnader associerade med aggressiva tillväxtplaner. Förvaltarna tror fortsatt att vartefter pandemin klingar av borde H&M gå allt bättre.
Förvaltarna tar även upp innehavet Embracer som tagit en allt större plats i portföljen. Embracer beskrivs planera omfattande lanseringar av nya spel under 2022 - 2023 och vinsten spås öka påtagligt. Bolaget har gått svagt vilket delvis kan förklaras av att 10 procent av arbetsstyrkan är lokaliserad i Ryssland. Förvaltarna behåller sin position med riktkurs på 110 kronor.
Vidare skriver förvaltarna att mars förvånat många med sin starka utveckling. Trots krig, sämre vinstutsikter, högre räntor och inflation så steg börsen i mars. Förvaltarnas tolkning är att marknaden redan prisat in de dåliga nyheterna och att investerarkollektivet inte ser några problem med en ny inflationsnivå och något högre räntor.
Angående framtidsutsikterna ser förvaltarna positivt på de stora europeiska energiinvesteringarna som nu aviserats för att ersätta rysk energi. De ser även positivt på hemtagning av produktion från Kina och understryker att många bolag nu fått upp ögonen för de komplexa geopolitiska som finns i Kina.
Som övriga förändringar i portföljen nämner förvaltarna att de även ökat i Volvo och Sandvik. Två innehav avyttrades, Mildef och Electrolux. Utöver det har förvaltarna minskat i H&M och Medicover.
Förvaltarna har kvar sina korta terminer och hade vid månadsskiftet en exponering om 70 procent.
Största innehav vid månadsskiftet var ITAB, Nederman och Xano med portföljevikter på 11, 11 och 8 procent.
Calgus, % | mars, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -0,35 |
Fond i år, förändring i procent | -17,8 |