Bildkälla: Stockfoto

Captor Iris Bond minskade 4,2 procent i april - förvaltarduon ställer sig frågande till Riksbankens räntehöjningar

Fonden Captor Iris Bond minskade 4,2 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 3,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 14,6 procent och är därmed sämre än index som har minskat 9,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Daniel Karlgren och William Sjöberg.

Inledningsvis skriver förvaltarduon att den svenska tioåriga swapräntan fortsatt stiga under månaden, från 1,9 till 2,36 procent. Även svenska bostadsobligationsspreadar har gått isär och passerar nollan vid cirka tre års löptid.

Vidare kommenterar förvaltarduon Riksbankens totalomsvängning i penningpolitiken då de höjde styrränta med 0,25 procent. Riksbanken har aviserat ytterligare två till tre räntehöjningar under året enligt förvaltarna samtidigt som marknaden prisar in fem höjningar under 2022.

Förvaltarduon gör analysen att ingen förväntar sig att Riksbankens höjning av styrräntan ska ha en effekt på prisökningstakten utan anser att höjningen har signalvärdet att Riksbanken tar situationen på allvar. De skriver även att huruvida Sverige kommer få ihållande inflation eller inte kommer bero på lönerörelsen nästkommande år då flertalet stora avtal löper ut.

I en sådan situation kan Riksbankens räntehöjningar bli en lönedrivande faktor eftersom räntan påverkar hushållsekonomin för alla de som äger sin bostad.

"Intressant blir så att se hur många av dessa som själva tror på de nationalekonomiska teorier som verkar råda på Brunkebergs torg och accepterar sänkt reallön med hänvisning till att Riksbanken redan åtgärdat inflationsrisken genom räntehöjning. Att bekämpa utbudschocker med penningpolitik är helt enkelt ingen självklar succé, framförallt inte i en så pass skuldsatt ekonomi som den svenska", avslutar förvaltarna.

Vid månadsskiftet hade fondens samtliga innehav kreditrating AAA.

Den genomsnittliga durationen var vid månadsskiftet 11,13 år. Kreditdurationen var 3,51 år. Spread mot swap var 0,15 procent.

Största innehav var vid månadsskiftet Länsförsäkringar Hypotek, Nordea Hypotek och Swedbank Hypotek med portföljvikter om 9,3, 8,7 och 7,1 procent.

Största emittenter var vid månadsskiftet Stadshypotek, Länsförsäkringar Hypotek och Nordea Hypotek med andelar om 14,9, 14,1 och 13,0 procent.

Captor Iris Bond, %april, 2022
Fond MM, förändring i procent-4,2
Index MM, förändring i procent-3,7
Fond i år, förändring i procent-14,6
Index i år, förändring i procent-9,0
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER