Största positiva bidragsgivare på sektornivå var hälsovård och industri. I den negativa vågskålen återfanns finans och sällanköpsvaror. På bolagsnivå presterade undervärderade läkemedelsbolag såsom Bristol-Meyers Squibb, Merck & Co samt Roche bäst.
Portföljförändringar skedde under månaden i form av att hela positionen i Nintendo såldes efter en väldigt gynnsam period. Förvaltarna ser framöver en högre risk i bolaget i form av vikande tillväxt med höga jämförelsetal samt en osäker pipeline.
Två nya bolag i portföljen är LKQ och Olympus. LKQ specialiserar sig på försäljning av reservdelar och reparationer av bilar.
"Vår syn är att marknaden uppfattar bolag som mer cykliskt än vad det egentligen är och därför tillsätter det en alltför låg värdering, som också fallit över 20 procent sedan årsskiftet. Som en bonus är bolaget också stora inom fordonsåtervinning som bör gynnas i och med att vi går över till ett kretsloppssamhälle", skriver förvaltaren.
Avslutningsvis skriver förvaltaren att vid dessa nedgångsnivåer, i en marknad präglad av pessimism har en investering i aktier historiskt givit väldigt god avkastning för en långsiktig placerare.
Störst sektorexponering hade fonden vid månadsskiftet mot teknik, hälsovård och konsumtion. Störst geografisk exponering hade man mot USA på 46,2 procent följt av Storbritannien och Frankrike på 13,0 respektive 8,3 procent.
Största enskilda innehav var vid månadsskiftet Alphabet, Roche Holding och Unilever med portföljvikter om 5,1, 4,4 respektive 4,2 procent.
Carnegie Global Quality Companies A, % | september, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -5,89 |
Fond i år, förändring i procent | -10,35 |