Bildkälla: Stockfoto

Carnegie Rysslandsfond minskade 6,33 procent i januari - geopolitisk oro skakade marknaden

Fonden Carnegie Rysslandsfond minskade 6,33 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Fredrik Colliander.

Förvaltaren inleder med att ta upp det spända geopolitiska läget mellan Ryssland, Ukraina och västmakterna. Läget har försämrats ytterligare och Ryssland har försökt att förhandla med USA direkt för att lämna EU och Ukraina utanför men misslyckats och har istället tvingats förhandla med NATO.

Förvaltaren skriver att Rysslands krav på att NATOs expansion österut ska stoppas och delvis reverseras är helt oacceptabla från USA och NATOs sida. Enligt förvaltaren är Ryssland medvetet om detta och intentionerna bakom kraven är oklara.

"Min tro är att de ryska kraven ändå är ett förhandlingsbud, ett förhandlingsbud under utpressning. Troligen vill man att USA ska sätta press på Ukraina att göra eftergifter gentemot Ryssland, eftergifter som säkerligen har med utbrytarrepublikerna Donbass och Lugansk att göra", skriver förvaltaren.

Ett rysk militärt angrepp mot Ukraina hade följts av hårda sanktioner från väst. Förvaltaren tar upp att en grupp amerikanska senatorer ledda av senator Robert Menendez, som har en historik av att ha en hård attityd mot Ryssland, lade fram "Defending Ukraine Sovereignty Act of 2022". I den återfinns förslag på sanktioner mot ryska finansiella institutioner, ryska obligationer och olje- och gasföretag.

Vidare beskriver förvaltaren hur den ryska aktiemarknaden föll kraftigt fram till 24 januari för att sedan återta en del av tappen i spåren av framsteg i förhandlingarna mellan USA och NATO. Därtill bidrog även ett starkt oljepris plus internationella börsuppgångar till att den ryska marknaden återhämtade sig.

Den ryska rubeln beskrivs vara utsatt för ett påtagligt säljtryck vilket fått den ryska centralbanken att tillfälligt stoppa sina köp av utländska valutor.

Vid månadsskiftet var fonden investerad i 26 olika innehav varav de tre största var Gazprom, Novatek och Sberbank of Russia med portföljevikter om 9,5, 9,0 och 8,8 procent.

Bästa bidragsgivarna under året har varit Lukoil, Novatek och Mobile Telesystems medan de sämsta bidragsgivarna varit Sberbank of Russia, Yandex och Polymetal International.

Störst sektorexponering hade fonden mot energi följt av råvaror.

Carnegie Rysslandsfond, %januari, 2022
Fond MM, förändring i procent-6,33
Fond i år, förändring i procent-6,33
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER