"En normal korrigering helt enkelt. Svensk och amerikansk inflation kom in starkare än väntat, vilket satte sina spår i marknaden. Vi upplever att marknaden är känslig för information som kan påverka räntebanan, men det är typiskt inget som ändrar vårt sätt att jobba på", konstaterar förvaltaren.
Dollarn stärktes mot svenska kronan under månaden, vilket ger en kortsiktig skjuts till fondens innehav.
Vinstestimaten kom ner ytterligare under månaden, vilket beskrivs kunna hjälpa småbolagen relativt storbolagen.
Starkaste sektorn för fonden under månaden var industri medan IT påverkade mest negativt. På bolagsnivå gav Bonesupport största bidraget medan Ependion tyngde mest.
Under slutet av månaden satte rapportsäsongen igång. TF Bank var först ut bland portföljbolagen och levererade en stark rapport. Inför rapporten hade kursen tappat till följd av konkurrenten Resurs vinstvarning.
"Ledningen i TF har tidigare pratat om bolagets lägre exponering mot svenska konsumentkrediter samt mindre lånebelopp, vilket bidrog till att de inte fick se i närheten av samma kreditförluster som Resurs. Huruvida TF kan behålla de lägre kreditförlustnivåerna som vi tror och hoppas även framgent återstår att se, även om de kommer upp en aning framstår aktien som mycket billig", avslutar förvaltaren.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Bonesupport, Mildef och NCC med portföljvikter om 5,8, 5,4 respektive 4,2 procent.
Störst geografisk exponering vid månadsskiftet hade fonden mot Sverige om 75,5 procent, följt av Norge om 9,1 procent.
Carnegie Småbolagsfond, % | januari, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 0,00 |
Fond ett år, förändring i procent | 9,12 |