Förvaltarduon fortsätter med att de tror att Alligo har en marginalresa framför sig där synergieffekter kommer realiseras i högre EBIT-marginaler. De skriver samtidigt att Alligo värderas lägre än andra ekvivalenta byggbolag, trots dubbelt så höga marginaler. De spår även att rörelsemarginalen kommer växa allt snabbare kommande år.
Momentum Group å sin sida kommer till börsen med en aggressiv förvärvsagenda utan att ha någon begränsande skuld. Förvaltarduon spår att Momentum Group kommer fortsätta hitta förvärv som skapar gynnsamma synergier inom nischen industriservice.
Förvaltarduon tar även upp att fondens direkta exponering mot kriget i Ukraina är låg men att fonden känner av följdeffekterna. I synnerhet pekar de på bristen på komponenter och material samtidigt som råvarupriserna stiger.
Autoliv pekas ut som ett bolag som haft det svårt sedan pandemin bröt ut. Situationen förvärras nu när bilproduktionen begränsas av kriget, därmed kommer det dröja ytterligare innan fordonsmarknaden kommer normaliseras.
Electrolux är även ett bolag de pekar ut som kommer drabbas av komponentbrist och högre kostnader. Förvaltarduon spår även att köpkraften kan komma att urholkas.
Sammantaget skriver förvaltarduon att listan på bolag som kommer påverkas kan göras lång men deras bedömning är att det mesta redan prisats in i värderingarna.
Bästa bidragsgivare hittills under året är Momentum Group, Modern Times Group och SCA. Sämst bidrag hittills kommer från Essity, Alligo och Electrolux.
Vid månadsskiftet var fondens största sektorexponering mot industri, följt av konsumtion och teknik. Störst geografisk exponering hade fonden mot Sverige på 70,9 procent, följt av Finland och Schweiz på 10,1 respektive 6,4 procent.
De tre största enskilda innehavet var vid månadsskiftet Ratos, ABB och Sampo med portföljvikter om 7,0, 6,4 och 6,2 procent.
Carnegie Spin-Off, % | mars, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 3,45 |
Fond i år, förändring i procent | -10,32 |