Bildkälla: Stockfoto

Carnegie Strategy minskade 2,08 procent i maj - ökat aktieexponeringen, köpt Getinge

Fonden Carnegie Strategy minskade 2,08 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 8,72 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare John Strömgren.

Inledningsvis skriver förvaltaren att återgången till det normala efter pandemin fortsätter att skapa tillväxt i världsekonomin samtidigt som kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina hämmar tillväxten.

Hög inflation och stigande räntor skapar pessimism hos hushållen. Men det finns vissa indikationer på att inflationen håller på att mattas av i USA vilket kan dämpa trycket på centralbankerna att höja räntorna snabbt och kraftigt.

Under maj månad höjde fonden sin aktieandel genom att reducera kassan varpå aktievikten återigen ligger på över 60 procent. Enligt förvaltaren är de aktieåterköp som observeras bland bolagen motiverade med tanke på de låga värderingarna och den utbredda pessimismen.

Under maj investerade fonden i det konjunkturoberoende medicinteknikbolaget Getinge. Bolaget beskrivs som en ledande global tillverkare av utrustning för sjukvården, till exempel inom hjärt-lungmaskiner, ventilatorer och kardiovaskulära produkter.

Bolaget hade länge problem med svagare underliggande tillväxt samt problem med det amerikanska läkemedelsverket FDA. Lönsamheten beskrivs nu som god med en vinstmarginal på 17 procent. Fonden passade på att köpa i samband med att aktien tappade omotiverat mycket efter den senaste rapporten.

Förvaltaren skriver även att de inom obligationsdelen valt att minska sin nordiska exponering på marginalen. Istället har de köpt europeiskt handlade obligationer eftersom dessa drabbats hårdare av det rådande osäkerhetsläget. Förvaltaren menar att tillgångsslagen på sikt borde bli mer attraktiva när de får ett positivt bidrag från basräntorna.

Största emittenter var vid månadsskiftet Heimstaden och Verisure med vikter om 1,7 och 1,3 procent.

Största enskilda aktieinnehav var Investor, Essity och Holmen med portföljvikter om 8,6, 6,0 och 4,8 procent.

Störst branschexponering hade fonden mot industri följt av investmentbolag.

Störst geografisk exponering hade fonden mot Sverige med 75,4 procent följt av Norge på 9,4 procent.

Fondens tillgångsfördelning var vid månadsskiftet 61,8 procent aktier och 38,2 procent räntor.

Kredit- och räntedurationen i fonden uppgick till 2,5 respektive 0,8 år.

Carnegie Strategy, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-2,08
Fond i år, förändring i procent-8,72
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER