"Vi ser att tidiga inflationsdrivare som transportkostnader, naturgaspriser, komponentbrist, vetepriser, sågade trävaror, pappersmassa och olja unisont fallit betydligt från toppnivåer under fjolåret", konstaterar förvaltarna.
Svenska bankaktier drogs ned i den internationella bankoron, om än mindre än dess europeiska kollegor.
"Vi tror att marknadens riskpremie på bank höjts något, samt att förväntan på högre räntor kommit av sig. Detta medför sammantaget att vi inte bedömer att aktierna studsar tillbaka snabbt till nya highs, men däremot att svenska banker generellt står starka, att värderingarna är låga och att direktavkastningen kommer att vara fortsatta mycket god", kommenterar förvaltarna.
Under månaden träffade fonden portföljbolaget Getinge. Flertalet problem som bolaget tampas med förväntas gradvis lättas framåt och bolaget guidar för 2-5 procents organisk tillväxt.
Electrolux, som vinstvarnade för tredje kvartalet 2022, presenterade helårsresultat och en kostnadsprognos som fick aktien att falla ordentligt höll en kapitalmarknadsdag i mars. Det förvaltarna tog med sig från kapitalmarknadsdagen var att produktionsproblemen i USA börjar förbättras och man spår således en kraftig vinstförbättring för bolaget i Nordamerika, både under detta och kommande år.
Avslutningsvis konstaterar förvaltarna att i ett osäkert läge i konjunkturen är bolag med god lönsamhet och starka balansräkningar i en gynnsam position.
Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Investor, Volvo och Atlas Copco med portföljvikter om 8,4, 8,0 respektive 6,3 procent.
Största sektor i fonden var vid månadsskiftet industri, följt av finans och konsumtion.
Carnegie Sverigefond, % | mars, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 0,17 |
Fond i år, förändring i procent | 7,46 |