Förvaltaren lyfter först fram banksektorn som varken drabbats av problem med försörjningskedjor eller andra inflatoriska faktorer. Utöver det gynnas bankerna av Riksbankens gradvisa höjningar samtidigt som kreditförlusterna fortsatt ligger på låga nivåer.
Vidare lyfter man även fram Sandvik som förutom ha spunnit av Alleima, ökat andelen eftermarknad i alla resterande divisioner.
"Vd Stefan Widing är övertygad att bolagets motståndskraft att hantera en konjunkturavmattning stärkts avsevärt, och det är en bedömning vi hyser god förhoppning han har rätt i. Aktien värderas med en oförtjänt stor rabatt till relevanta jämförelsebolag och är en av de verkstadsaktier vi ser mest uppsida i på ett par års sikt", skriver Blecher.
På den negativa sidan väljer förvaltaren att lyfta fram Ericsson som presenterade både sämre lönsamhet och sämre framtidsutsikter än väntat. Förvaltaren menar dock att uppsidan är väsentlig om Ericsson kan börja leverera bättre resultat nästa år.
"Konjunkturutsikterna är fortsatt dystra men värderingsstödet i våra innehav, även efter att vi tar höjd för lägre estimat, är efter årets börsfall tämligen gott. Därtill är vår bedömning att endast ett fåtal av våra innehav riskerar sänkt utdelning, det stora flertalet lär behålla minst nuvarande nivå och några bolag, till exempel Volvo och Holmen bör kunna ge extrautdelning vid nästa års bolagsstämma", avslutar förvaltaren.
Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Investor, Volvo och Atlas Copco med portföljvikter om 8,3, 7,7 respektive 6,4 procent.
Största sektor i fonden vid månadsskiftet var industri, följt av finans och konsumtion med exponeringar om cirka 36, 22 respektive 16 procent.
Carnegie Sverigefond, % | oktober, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 8,31 |
Fond i år, förändring i procent | -19,79 |