Detta trots att inflationen fortsätter att stiga och har nu nått högsta nivån sedan tidigt 80-tal. Centralbankerna har genomfört kraftiga styrräntehöjningar, energikrisen dämpar tillväxten i Europa och den ekonomiska avmattningen i Kina och Europa kommer minska efterfrågan och tynga den amerikanska exporten.
Mycket talar för att nästa höjning inte blir lika stor efter raden av höga höjning från FED. Marknaden förväntar sig att styrräntan toppar vid 4,9 procent under 2023. Vidare visar de senaste makrosiffrorna att den globala ekonomin bromsar in och mycket tyder på att vi är på väg in i en recession nästa år.
"Hushållen pressas från olika håll och det svenska konsumentförtroendet är det lägsta sedan 90-talet. Hur långvarig eller djup en kommande lågkonjunktur kommer att bli återstår att se. Centralbankerna har höjt styrräntorna aggressivt och nu är den stora frågan när de kommer att svänga om och börjar sänka?", skriver förvaltaren.
Det finns en risk att penningpolitiken blir alltför åtstramande och istället bromsar in ekonomin alldeles för mycket och för snabbt.
"Frågan är om vi sett botten på aktiemarknaden? Vanligtvis så brukar inte börsen bottna förrän vi befinner oss i en lågkonjunktur och där är vi inte än. Marknadsläget är svårbedömt, men vi kan konstatera att vi kommer att behöva navigera i en turbulent finansmarknad under de kommande månaderna", avslutar förvaltaren.
Största enskilda innehaven vid månadsskiftet var Carnegie Sverigefond, Carnegie High Yield Select och Carnegie Investment Grade med vikter på 18,9, 15,7 och 12,0 procent. Totala portföljen bestod av 61,0 procent aktiefonder och 38,3 procent räntefonder.
Carnegie Total 3 SEK, % | oktober, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 2,86 |
Fond i år, förändring i procent | -13,50 |