Oljepriset steg med 17 procent under januari vilket dock var otillräckligt för att lyfta den ryska marknaden som stängde på minus 8 procent. Som förklaring anges den ökade oron kring konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Vidare skriver förvaltaren att nordisk high yield uppvisade styrka under januari. Riskaptiten ses fortfarande som hög samtidigt som konkursrisken är fortsatt liten vilket Gustafsson ser som ett tecken på att nordiska high yield ska fortsätta utvecklas väl framöver.
Vidare beskriver förvaltaren hur avkastningskurvan blivit flackare i kölvattnet av den amerikanska centralbankschefen, Jerome Powells, hökaktiga kommentarer efter räntebeskedet. IMF har sänkt sin prognos för den globala tillväxten vilket de motiverar med stundande räntehöjningar som en respons på det höga inflationstrycket samt motvind i både USA och Kina.
"Konjunkturinstitutets barometerindikator som mäter stämningsläget i den svenska ekonomin sjönk i januari till 110,1, jämfört med 116,3 föregående månad. Det var tredje månaden i rad med fallande siffror. Trots nedgången befinner sig indikatorn på en fortsatt hög nivå", skriver förvaltaren.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Carnegie Sverigefond, Carnegie High Yield Select och Carnegie Investment Grade med vikter om 18,7, 15,7 och 12,1 procent vardera.
Totalt var fonden investerad till 58,1 procent i aktiefonder och 40,7 procent i räntefonder.
Carnegie Total 3 SEK, % | januari, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -4,41 |
Fond i år, förändring i procent | -4,41 |