”Flödesmätningar i näspassagen visade inte på någon som helst effekt”, säger Mats Holmström, som är öron-, näsa- och halsforskare, och att slutsatsen blev att ”studien inte stöder en övertygande effekt av att behandla rinit med KOS”.
Detta ska dock inte Chordate ha gillat och man ville därför designa om studien för att få ett av företaget önskat resultat. Det hela slutade med att Chordate vände sig till ett nederländskt team för att räkna om så som man ville och publicerade resultaten i HSOA Journal of otolaryngology head & neck surgery”, en tidskrift som de svenska forskarna aldrig säger sig ha hört talas om och som de betraktar som ”obskyr”. Slutsatsen i denna studie blev att en KOS-behandling verkar lindra rinit-besvären jämfört med placebo efter fyra veckor. Men det tillades också att framtida dubbelblinda studier behöver göras för att säkerställa resultaten.
Chordates ingrepp kostar 1 700 kronor för nybesök och cirka 1 200 kronor för återbesök. Detta kritiseras av professor Lars Olaf Cardell, chef för öron-, näsa och halsenheten på Karolinska institutet.
”Givet vad vi i dag vet är inte seriöst att erbjuda och ta betalt för metoden mot de här besvären. Man lurar både patienter och aktieägare”, säger Lars Olaf Cardell.
Chordates vd Anders Weilandt anser inte att företaget har använt den första forskargruppens resultat på ett olämpligt sätt. På en fråga från Expressen om varför bolaget erbjuder KOS-behandlingen när forskare säger att den inte ger effekt, respektive rekommenderar att man avvaktar med behandlingen tills forstatta studier gjorts, svarar Weilandt följande:
”Vi har fullt förtroende för att våra nuvarande slutkunder gör en korrekt bedömning för deras patienter utifrån givna förutsättningar. Val av behandling tas alltid av behandlande läkare, Chordate säljer inte behandlingsmetoden till konsumentmarknaden utan endast till behöriga kliniker”.