Bildkälla: Stockfoto

Cliens Mixfond ökade 0,4 procent i mars - minskar exponeringen mot banksektorn

Fonden Cliens Mixfond B steg 0,4 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,4 procent och är därmed bättre än index som har ökat 5,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Wilhelm Högström och Johanna Ahlqvist.

“Mars månad kom att präglas av bankkrisen kopplad till i första hand ett antal amerikanska banker, samt schweiziska Credit Suisse som sedermera kom att övertas av UBS. Likviditets och soliditetsproblem hos dessa banker fick spridningseffekter till kapitalmarknaderna och såväl amerikanska FED såsom den schweiziska centralbanken var djupt inblandade in hanteringen av de krisande bankerna”, inleder förvaltarna.

Vad gäller fondens utveckling skriver förvaltarna att man ökade på aktievikten i mars när börsen vände ner i och med bankoron. Aktievikten var som lägst 55 procent men när månaden stängde låg den på 59 procent.

Fonden har under månaden ökat innehavet i Nibe och Hexagon. Fonden har istället minskat sin exponering i banksektorn då man inte längre ser samma positiva drivkrafter i form av stigande räntor.

Under månaden deltog fonden också i företrädesemissionen i Beijer Ref, som därmed finansierade sitt plattformsförvärv i USA. Förvaltarna menar att det stärker bolagets tillväxtresa framöver, som i stort är drivet av energiomställningen.

På aktiesidan var månadens största positiva bidragsgivare Beijer Ref, Lagercrantz och Nibe. I den negativa vågskålen fanns EQT och SEB.

På räntesidan kom fondens största positiva bidrag från innehav i obligationer utgivna av Kommuninvest och Swedbank Hypotek. De största negativa bidragen kom från innehav i FastPartner, Castellum och Länsförsäkringar Bank.

Cliens Mixfond B, %mars, 2023
Fond MM, förändring i procent0,4
Index MM, förändring i procent0,1
Fond i år, förändring i procent6,4
Index i år, förändring i procent5,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER