Konjunkturindikatorer visade fortsatta tecken på en konjunkturell bottenkänning. Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin nämns som exempel. Indexet steg från 52,4 till 52,9 från december till januari. Det var sjätte månaden i rad som inköpschefsindexet visade på tillväxt.
Förvaltaren nämner att Donald Trumps installation som president medförde en ökad oro på marknaden.
"I skrivande stund har presidenten annonserat införande av 25 procent tull på varor från Kanada och Mexico och 10 procent tull på varor från Kina. Mycket tyder på att även Europa kommer att drabbas av höjda amerikanska tullar", skriver förvaltaren.
Merparten av fondens innehav rapporterade resultat över marknadens förväntningar och 86 procent av innehaven steg i värde under månanden. Förvaltaren menar att rapporterna visade flera tecken på att industricykeln har bottnat, vilket ledde till att de valde att öka den cykliska exponeringen genom att vikta upp i Sandvik.
De största positiva bidragsgivarna till fondens avkastning var Hexagon, Volvo samt Atlas Copco. Förvaltaren beskriver att de ser en stor potential i Hexagon som nyligen annonserade att de tagit in en ny VD i form av Anders Svensson.
"Därutöver rapporterade Hexagon en mycket övertygande resultatrapport för fjärde kvartalet. Som bakgrund hade Hexagon en svag kursutveckling förra året, men med en stark avslutning i december", skriver förvaltaren.
De största negativa bidragen i fonden kom från Ericsson, Essity och Apotea.
Fondens största innehav vid månadsskiftet var Volvo, Investor samt Atlas Copco, med portföljvikter om 9,6, 8,9 respektive 6,9 procent.
Störst exponering hade fonden mot industrivaror, finans och informationsteknologi, med vikter om 41,5, 18,8 respektive 12,9 procent.
Cliens Sverige Fokus, % | januari, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | 7,4 |
Index MM, förändring i procent | 7,5 |