Att få till ovannämnda produktion för gradientytor minskar inte bara manuell hantering och leder till mindre batchvariation, utan möjliggör också kostnadsbesparingar och mer optimerad analys av kritiska steg i produktionsprocessen.
Vad gäller produktutvecklingen av Stemcart så är den pågående och man samarbetar med Chalmers för att utveckla en matris för den cellbaserade produkten. Syftet med detta är att maximera broskläkning och biokompatibilitet.
"Förutom våra egna ansträngningar kommer Chalmers att bidra med två mastersstudenter som kommer att arbeta med de tekniska aspekterna av detta matrisutvecklingsprojekt”, säger Sundh.
”Vi diskuterar också flera nya kliniska kontakter med målet att koppla dem till Stemcart-projektet för att förbereda oss för de första kliniska prövningarna. Ytterligare nyheter om detta kommer framöver”, fortsätter Sundh.
Vad angår Cellrace-prototypen så har fokus de senaste månaderna varit på att utveckla faktorer och regler för en algoritm som kan analysera det stora antalet datapunkter som registreras vid studie av tumörcellernas beteende.
”Vi tror att denna funktion, en algoritm, kommer att vara en kritisk och patenterbar aspekt av Cellrace-projektet, varför vi nu lägger mycket ansträngning på detta”, avslutar Sundh.