Bildkälla: Stockfoto

Commerzbank manar till försiktiga räntehöjningar från ECB

Efter att det sammanvägda tyska inköpschefsindexet sjunkit till 51,3 för juni uppmanar Commerzbank ECB att vara försiktiga med framtida räntehöjningar. Det framgår av ett marknadsbrev.

För tjänstesektorn för PMI:n till 52,4, vilket är dess lägsta notering sedan april 2021. För industrin föll PMI:n till 52.

"De två viktigaste ledande indikatorerna för euroekonomin sjönk alltså mycket mer än väntat. Dagens siffror bör få ECB att höja räntorna ganska försiktigt", skriver Commerzbank i en kommentar.

Enligt Commerzbank har lättnaderna av coronarestriktionerna gjort att tjänstesektorn fått en studs uppåt. Samtidigt har efterfrågan sjunkit sedan köpkraften försvunnit i samband med att energipriserna stigit kraftigt. Situationen uppges vara liknande i tillverkningsindustrin.

Vidare skriver Commerzbank att prispressen är fortsatt hög och att konsumenter därmed bör förvänta sig stigande priser framöver.

"Dilemmat för ECB blir därmed allt större. Den skyhöga inflationstakten talar faktiskt för en massiv åtstramning av penningpolitiken. Men detta skulle bromsa ekonomin ännu mer", skriver banken.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER