Izettle bekräftade på morgonen att bolaget planerar att börsintroduceras på Stockholmsbörsen under 2018, något som medier redan spekulerat i sedan en tid tillbaka. En närmare tidsangivelse vill bolagets vd Jacob de Geer inte ge men han påpekar att dagens börsklimat är utmärkt.
“Det är många som pratar, alla utom vi. Det vi kan konfirmera nu är att det sker under 2018. Vi har kommit relativt långt i processen och springer på med några saker som återstår. Vi gör vårt absolut yttersta för att skynda så fort vi kan, men jag kan inte ge något specifikt datum”, säger vd Jacob de Geer i en intervju med Finwire.
Izettle uppgav i morgonens pressmeddelande att tidpunkten för noteringen delvis beror på marknadsförhållanden. Vilka parametrar tittar du på, hade dagens börsklimat varit bra om ni var klara med förberedelserna?
“Börsklimatet idag duger alldeles utmärkt. Men vi vet ju inte hur framtiden ser ut, om Trump kommer på att han ska göra något fiffigt i Nordkorea så skulle det ändra förutsättningarna för alla. Det är den typen av oförutsedda händelser som vi tar hänsyn till”, säger de Geer.
I samband med börsnoteringen kommer Izettle att ta in två miljarder kronor, pengar som ska användas till den, enligt bolaget, aggressiva tillväxtstrategin där bolaget ska växa med 40 procent de närmaste åren och ta bolaget till lönsamhet i slutet av 2020.
“I dag tar vi in 1 000 småföretag per veckodag. En konsekvens av att växa så pass kraftigt gör att vi måste växa organisationen och det finns en hel del supportdelar som måste växa med kundintaget plus att vi ska växa med nya produkter”, förklarar de Geer och fortsätter:
“De bolag vi konkurrerar med idag, som Square och Shopify i USA, är finansiellt väldigt starka bolag och där behöver vi en kassa för att kunna konkurrera.”
I en intervju i dagens utgåva av Dagens Industri uppgav kortföretaget Visas vd Al Kelly att Tyskland som en av de största ekonomierna i världen fortfarande är “oerhört kontanttungt”, men det är inget som bekymrar Izettle-chefen.
“Konverteringen från kontant till kort ökar med 7 procent varje år och har gjort det historiskt. Hela världen, vare sig man vill eller inte, går från kontanter till elektroniska betalningar och det blir dessutom dyrare att hantera kontanter. Vi har haft verksamhet i Tyskland i snart sex år och ser en enorm förändring under den tiden.
Jacob de Geer påpekar att det på bolagets 12 marknader finns 28 miljoner företag som behöver den typen av tjänster som Izettle erbjuder och att bolagen inte får dessa tjänster från traditionella finansiella aktörer idag.
“Utmaningen för oss är att se hur effektivt och hur fort vi kan få en så stor del av de här 28 miljoner företagen som kunder hos Izettle”, säger han.
På Izettles ägarlista finns enligt nyhetssajten Breakit svenska och utländska riskkapitalister, bland annat Creandum och Northzone, utöver grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, den senare som också är styrelseordförande i bolaget. Izettle-chefen hoppas att de ägare som tillkommer vid noteringen är långsiktiga.
“Vi hoppas på bra investerare som tycker om bolaget. I alla noteringsprocesser är det en kombination av professionella investerare och småsparare som deltar. Vår ambition är att ha en långsiktig och stabil aktieägarbas”, säger han.
Bolagets börsnotering beskrivs i morgonens pressmeddelande som en milstolpe. På frågan om vad som blir bolagets nästa milstolpe svarade de Geer:
“Om vi går bortom noteringen så är det att fortsätta tillväxten och befästa bolagets position i området och att nå lönsamhet 2020 som är en fin milstolpe.”
Izettle lanserade nyligen en e-handelsplattform för småföretagare där bolagen ska kunna hantera försäljning på sin onlinehandel. Finns det fler hål att fylla för småföretagare med nya produkter och tjänster?
“Det finns massor med hål. Vi kan fullfölja våra strategiska mål och ambitioner med de produkter vi har. Izettle är ett bolag som utvecklar produkter och de produkter vi har, vi är aldrig klara. Så är det med mjukvara, kundbehovet förändras ständigt och det behövs alltid förbättringar”, säger de Geer och fortsätter:
“Vi tittar bland annat på att komplettera med marknadsföringstjänster för den här företagsgruppen. AI och machine learning är inte produkter i sig men viktigt för att bolagen ska kunna vara effektiva men också att kunna ge tillbaka användbar data så att kunderna kan analysera och prognostisera sin försäljning och veta vad de ska beställa in för varor”.
Värdet på bolaget fastställs först vid noteringen men det spekuleras i om Izettles marknadsvärde kommer att landa vid omkring tio miljarder kronor. I en intervju i DI TV på morgonen antydde Jacob de Geer att han ansåg att bolaget var värt något mer än så.