Bildkälla: Stockfoto

Dagens industri byter ut Intrum mot Handelsbanken i utdelningsportföljen

Dagens industri uppdaterar sin utdelningsportfölj, som lanserades för sju år sedan och uppdateras årligen.

Det gångna året höjde nio av tio bolag den ordinarie utdelningen, vilket är ett styrkebesked med tanke på de oroliga tiderna. I genomsnitt blev höjningen 4 procent för de tio bolagen. Tele2 lämnade även en generös extrautdelning. Fastighetsbolaget Cibus, som rapporterar i euro, sänkte utdelningen med 9 procent. Samtidigt har euron stärkts mot kronan med 5 procent på ett år så i kronor är inte sänkningen lika stor.

"I år gör vi ett byte där Intrum byts mot Handelsbanken", skriver Dagens industri.

Intrum har redan flaggat för att bolaget kommer slopa utdelning nästa år, till följd av den höga skuldsättningen. Innan dess har utdelningen höjts eller varit oförändrad varje år sedan 2009.

Handelsbanken har en mycket fin utdelningshistorik. De senaste 40 åren har banken bara slopat utdelningen två gånger. Bara en av de gångerna, krisåret 1992, berodde det på svag vinstutveckling. Den andra gången, 2019, föreslogs utdelning men den ställdes sedan in efter påtryckningar från politiker och Finansinspektionen till följd av coronakrisen.

Utdelningsportföljen består nu av Atlas Copco, Assa Abloy, Handelsbanken, Axfood, Wihlborgs, ABB, Atrium Ljungberg, Astra Zeneca, Tele2 och Cibus. Den genomsnittliga direktavkastningen i portföljen baserat på vårens förväntade utdelningar är 4,5 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER