Bildkälla: Stockfoto

Dagens Industri listar fyra intressanta småbanker i Norden

Dagens Industri har listat fram fyra nordiska bankuppstickare som är värda att titta närmare på.

Först ut är isländska Arion Bank, som är noterade på Stockholmsbörsen, och har lyckats bra under pandemin. Banken ökade nettovinsten i fjol och har därutöver kommit långt i digitalisering samt gynnats av ränteläget på Island.

Därefter följer Köpenhamnsnoterade Bank Nordik med fokus på Färöarna och Grönland. Banken lider av minusräntan i Danmark med värderas samtidigt till p/b låga 0,6. Banken står att skifta ut pengar till aktieägare över kommande tre år efter avyttringen av danska rörelsen.

Norska Pareto Bank är specialiserade på finansiering av komplexa projekt inom fastigheter- och bostadsutveckling, shipping och medelstora bolag. Banken väntas uppvisa tillväxt i år och fördubbla utdelningen för att nästa år erbjuda en direktavkastning på 5,8 procent.

Finska Ålandsbanken får merparten av sin rörelsevinst från de egna fondbolagen inom Private Banking. Det gör att mer intäkter kommer in från provisioner än via räntenettot. Banken har gått om kapital och utmärkte sig genom att ge utdelning för vinsten 2019 tvärtemot myndigheternas rekommendation.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER