På torsdagsmorgonen meddelade världens största shippingbolag, danska AP Møller-Mærsk, att man kommer dra sig ur Iran om USA går vidare med sanktionerna mot landet. Fler nordiska företag kommer sannolikt att följa efter, säger branschorganisationen Dansk Industris vice vd Peter Thagesen till Finwire.
"En del företag kommer nog göra som Mærsk och överväga att dra sig ur landet om sanktionerna kommer på plats. Det kommer bara vara 'proffsen' som blir kvar. Alltså de bolag som har haft verksamhet i landet i många år och som känner kunderna väl. Små eller nya företag kommer nog inte kunna bli kvar i landet", säger Peter Thagesen.
Även Business Swedens landchef i Iran, Poya Panah, sade förra veckan till Finwire att svenska företag kan hamna i ett slags vägval där man tvingas välja mellan att handla med USA eller Iran.
I 2015 ingick dåvarande president Barack Obama och sex av världens stormakter ett avtal med Iran om en nedrustning av landets kärnenergiprogram, för att i gengäld lyfta sanktionerna mot landet.
President Donald Trump meddelade förra veckan att USA drar sig ur överenskommelsen, och han har sedan dess indikerat att europeiska företag också bör lämna landet för att kunna fortsätta göra affärer med USA.
Det är emellertid inte bara Trumps beslut som gör Iran till en osäker marknad att göra affärer i. Dansk Industri har det senaste halvåret i stigande grad upplevt att företag hör av sig till organisationen då de har problem med att få hem pengar från landet.
Detta då många europeiska banker inte törs genomföra transaktioner på grund av risken att bryta mot strängare penningtvättsregler. Peter Thagesen menar att situationen är densamma i Sverige och andra europeiska länder.
"Det är i egentligen mest synd för Iran. För det är moderata krafter som har rott det här avtalet i hamn med löften till befolkningen som jag törs säga inte helt har blivit infriade. Så det här kommer nog betyda en tillbakagång för de moderata krafterna i Iran", uppger han.
Länkar och källor: