Delphi Nordic minskade 1,62 procent i juni - tyngt av cyklisk konsumtion och industri
Bildkälla: Stockfoto

Delphi Nordic minskade 1,62 procent i juni - tyngt av cyklisk konsumtion och industri

Fonden Delphi Nordic minskade 1,62 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,18 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,93 procent och är därmed bättre än index som har ökat 11,15 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon Adil Shah och Andreas Berdal Lorentzen.

Inledningsvis skriver förvaltaren att världsindex steg cirka 2 procent i lokal valuta under juni, medan amerikanska S&P 500 klättrade 3,5 procent.

"Det är fortfarande de amerikanska teknologijättarna som leder, men även företag relaterade till konsumtion och hälsa har varit starka i juni", skriver förvaltaren.

På de nordiska marknaderna presterade Danmark bäst med en uppgång på 3,4 procent, vilket till en stor del kan förklaras av Novo Nordisk utveckling på 8,5 procent.

För fondens del tyngde cyklisk konsumtion och industri, medan hälsa och konsumtion bidrog mest positivt. De mest negativa bidragsgivarna bland enskilda bolag var GN Store Nord och Vestas Wind Systems, medan de mest gynnsamma bidragen kom från Zealand Pharma och Gentian Diagnostics.

Vidare är ekonomiska nyckeltal fortsatt starka, vilket pekar på att marknaden inte står inför en recession, skriver förvaltaren.

"Detta medför dock att centralbankerna visar extra försiktighet för att undvika en ny våg av varaktig inflation, vilket var en av huvudorsakerna till att den amerikanska centralbanken valde att hålla styrräntan oförändrad."

Förvaltaren tillägger att även Norge sköt på en första räntesänkning, men att det snarare berodde på valutakrisen och oro för importerad inflation i samband med en försvagad krona. ECB såg däremot tecken på ekonomisk avmattning och genomförde en första sänkning i juni.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Atlas Copco och Investor med exponeringar om 9,1, 7,5 respektive 5,2 procent.

Störst exponering hade fonden mot industri som utgjorde 37,3 procent, följt av hälsovård och finans på 17,0 respektive 15,3 procent.

Vad gäller geografisk exponering var fondens största mot Sverige, följt av Danmark och Norge, med vikter om 40,1, 33,3 respektive 10,7 procent.

Delphi Nordic, %juni, 2024
Fond MM, förändring i procent-1,62
Index MM, förändring i procent-1,18
Fond i år, förändring i procent11,93
Index i år, förändring i procent11,15
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER