Forskningsbolaget Dextech vill ta in 10 miljoner kronor i en företrädesemission. Kapitalet ska kunna finansiera verksamheten i cirka fyra år och är dels avsett att skapa en god finansiell ställning för bolaget inför licensförhandlingar med huvudkandidaten Osteodex dels trygga bolagets fortsatta forsknings- och utvecklingsarbete, enligt ett pressmeddelande.
"Vi arbetar nu för att ingå det licensavtal som är långsiktigt bäst för bolaget, våra aktieägare samt som tryggar fortsatt klinisk utveckling av OsteoDex. Med bakgrund av detta har vi beslutat att genomföra en företrädesemission, i syfte att dels trygga vår finansiella ställning inför licensförhandlingarna och dels för att möjliggöra fortsatt forsknings- och utvecklingsarbete inom bolaget för våra andra läkemedelskandidater", kommenterar vd Anders Holmberg.
Inför den planerade företrädesemissionen har bolagets styrelseordförande och huvudägare ingått avtal om teckningsförbindelse avseende att försvara sin ägarandel, vilket är cirka 26,6 procent av röster och kapital, i företrädesemissionen. En större ägare i bolaget, Hans Andersson, privat och genom bolag, har ingått avtal om teckningsförbindelser för att försvara sin totala ägarandel, vilket är cirka 7,5 procent. Sammanlagt har Dextech därmed erhållit teckningsförbindelser motsvarande cirka 34,1 procent av emissionsvolymen.
Härutöver har bolagets styrelseordförande och huvudägare ingått ett avtal om vederlagsfri garantiteckning motsvarande resterande belopp, motsvarande cirka 65,9 procent, i företrädesemissionen.
"Detta innebär att Dextech på förhand har erhållit teckningsförbindelser och vederlagsfri garantiteckning motsvarande det totala beloppet i den planerade företrädesemissionen", skriver bolaget.
Villkoren i emissionen är att varje befintlig aktie ger rätt till en teckningsrätt och 88 teckningsrätter ger rätt att teckna en ny aktie. Teckningskursen är satt till 60 kronor aktien och teckningsperioden pågår mellan den 7-26 juni.
Bolaget kommer inom kort att kalla till en extra bolagsstämma för att klubba emissionen.