Bildkälla: Stockfoto

“Sex noteringsmissar som är värda att plocka upp”

Dagens Industri gick i sin onsdagsutgåva igenom nyintroduktionerna på Stockholmsbörsen under de senaste åren. Det man konstaterar är att vi befinner oss i fas två där det handlar om att bolag som säljs in oftast är svaga, underinvesterade, högt skuldsatta och riskabla med verksamheter i heta sektorer.

Annons

Som följd brukar dessa företag gå dåligt på börsen under första året men baserat på historisk data brukar mycket av värken försvinna under andra året.

Det kan bero på att förtroendet har byggts upp igen, gamla ägares inlåsningsperioder har gått ut och att nya ägare har klivit in. I ett sådant scenario är det då bra att fynda bland nykomlingar som blivit begagnade efter nedgången under första börsåret.

Di har tagit fram en lista av sex bolag som varit introduktionsförlorare men som man fortsatt tror på framöver.

Friskolekoncernen Academedia, med Rune Andersson som största ägare genom Mellby Gård, har en politisk risk kring vinstbegränsningar. Men bolaget lockar enligt Di på en låg värdering, defensiv verksamhet och möjligheten att en viss del av den politiska oron försvinner efter höstens val.

CLX Communications, som levererar molnbaserade tjänster för kommunikation, gick bra på börsen fram tills en svag halvårsrapport 2017. Därefter blev även tredje kvartalet svagt och nedgången ett faktum. Men de senaste veckorna har aktien piggat till och Di ser potential för kursuppgång om bolaget lyckas leverera på sina fortsatt fasta marginalmål.

Gymkedjan Actic har varit en svag aktie på grund av lönsamhetsutvecklingen i Norge, där man är sexa på marknaden, jämfört med trea i Sverige. Bolaget har vidtagit åtgärder för att höja marginalen och verkar även ha siktet inställt på ett förvärv i Norge för att öka marknadsandelen, vilket tilltalar Di.

Cancerforskningsbolaget Alligator handlas under introduktionskursen utan att det funnits en bolagsspecifik förklaring till det. Därför anser Di att man bör lägga vantarna på aktien, särskilt då bolaget har en kapitalstark samarbetspartner i amerikanska Jansen och en halv miljard kronor i kassan vilket eliminerar risken för värdeeroderande nyemissioner.

Nischbanken TF Bank är ned 41 procent sedan första handelsdagen. Men aktien är värd att bottenfiska för den som tror på fortsatt låg arbetslöshet och köpglada konsumenter, uppger Di. TF:s vinst kan också gynnas av att kronan är svag medan 80 procent av verksamheten är utomlands.

Börsvärldens nyhetsbrev

Nyheter, eventinbjudningar och erbjudanden från samarbetspartners – direkt till din inkorg. Helt gratis!

Internationella Engelska Skolan har pressats av ökade lönekostnader och investeringar i nya skolor, vilket fått vinsten att falla. Aktien är nästan oförändrad jämfört med första handelsdagen. Men tillväxten är god och även varumärket som enligt Di motiverar en premievärdering i förhållande till Academedia.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser