Bildkälla: Stockfoto

Di om Handelsbanken: Brister kring förhindrande av finansiell brottslighet - Riskerar att svartlistas av Nordea Fonder

Di om Handelsbanken: Brister kring förhindrande av finansiell brottslighet - Riskerar att svartlistas av Nordea Fonder

Handelsbanken i Storbritannien har fått anmärkningar från brittiska finansinspektionen, FCA, för brister i rutiner för förhindrande av brottslighet. Det skriver Dagens industri.

Enligt en rapport från i somras från FCA uppges bankens rutiner för att stoppa brottslighet, som penningtvätt, ha varit eftersatta, dåliga eller i värsta fall obefintliga.

”Allt fokus har legat på att öppna kontor och växa, och vi har varit stolta över det – men huvudkontoret i London har uppenbarligen inte skött regelefterlevnaden”, sade en person inom Handelsbanken i Storbritannien till Di.

Som ett resultat ska FCA ha tillsatt en extern person för att säkerställa kvalitén och arbetet med att förhindra finansiell brottslighet hos Handelsbanken i Storbritannien.

Enligt Di:s uppgifter ska denna person ha bildat en egen grupp på Handelsbankens huvudkontor i London och rapporterar direkt till FCA. Gruppen har också ansvarat för delar av det löpande arbetet mot penningtvätt, uppges det.

Sent på tisdagen valde Handelsbanken att kommentera Di:s uppgifter och sade att man har vidtagit åtgärder för att förbättra och förstärka arbetet mot penningtvätt, i enlighet med FCA:s krav.

Handelsbanken fick böta 35 miljoner kronor i Sverige 2015 på en anmärkning av Finansinspektionen efter att denna myndighet undersökt hur banken följer reglerna om penningtvätt och terroristfinansiering.

Handelsbanken riskeras att svartlistas hos Nordea Fonder - DI

Nordea Fonder ska utvärdera ytterligare investeringar i Handelsbanken. Detta efter den brittiska finansinspektionens skarpa kritik mot bankens arbete mot finansiell brottslighet i Storbritannien, skriver Dagens Industri. 

Tidningen rapporterade under gårdagen att delar av Handelsbankens brittiska verksamhet i princip satts under tvångsförvaltning av den brittiska finansinspektionen. 

"Givet att det här nästan är tvångsförvaltning av deras tredje största marknad, en marknad de själva tänker sig växa på, så är det allvarligt att det här har hänt och det är också allvarligt att det har varit otroligt lite kommunikation från Handelsbanken kring det här. Det finns väldigt många frågor, det finns väldigt få svar", säger fondbolagets hållbarhetschef Sasja Beslik till DI. 

[widget_subscribe]

Hållbarhetschefen svartlistade den egna banken för två år sedan i samband med Panamaläckan, där Nordea förekom. Även SEB svartlistades då av samma skäl.

Handelsbanken backar drygt 6 procent på nyheten i kombination med en kvartalsrapport som inte levde upp till marknadens förväntningar.

Länkar och källor:

www.di.se

www.di.se
www.di.se

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER