"Norska ArcticZymes utvecklar som namnet antyder enzymer, det vill säga proteiner som fungerar som katalysatorer i kemiska reaktioner. Bolagets produkter används bland annat inom forskning kring till exempel genterapi och utveckling av vacciner. ArcticZymes rörelse är mycket skalbar med underliggande bruttomarginaler i 90 procent klassen. Bolaget har historiskt även haft andra kompletterande rörelseområden, men enzymverksamheten, som nu är hela bolaget, har varit lönsamt sedan 2015", skriver förvaltarna.
Brittiska Tracis utvecklar mjukvara till tågoperatörer och bannät. Förvaltarna skriver att bolagets programvara hjälper till med allt från att löpande hantera och kontrollera infrastruktur. Historiskt sett har Storbritannien varit bolagets viktigaste marknaden men vann nyligen två upphandlingar i USA där bolaget ser stor potential.
discoverIE är en brittisk industrigrupp som designar och producerar komponenter för elektriska applikationer.
"De senaste tio åren har discoverIE svängt om från distribution av andras produkter till egen produktion av affärskritiska komponenter samtidigt som koncernen fokuserat allt mer på tillväxtsegment som till exempel förnyelsebar energi, Vestas är största kunden. Då discoverIEs komponenter ofta blir indesignade i kundernas produkter blir koncernens intäkter alltmer av återkommande karaktär", kommenterar Granath och Sandell.
De tre största innehaven i portföljen var Embracer, discoverIE och MAG Interactive med portföljvikter på 3,9, 3,6 respektive 3,4 procent.
Didner & Gerge Small and Microcap, % | april, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | 3,3 |
Index MM, förändring i procent | 3,1 |