Bildkälla: Stockfoto

EA-spelet Apex Legends har fått en riktigt bra start, e-sportseventet IEM i Katowice imponerande – Lannebo-förvaltare

EA-spelet Apex Legends har fått en riktigt bra start, e-sportseventet IEM i Katowice imponerande – Lannebo-förvaltare

Electronic Arts-spelet Apex Legends har fått en riktigt bra start, enligt Johan Nilke som förvaltar teknikfonden Lannebo Vision. Vidare ser han positivt på Electronic Arts satsning Games as a Service, spelbranschens motsvarighet till Software as a Service.

Det nya spelet Apex Legends från Electronic Arts (EA) har nyligen passerat 50 miljoner användare världen över. Det har även florerat uppgifter i media att den amerikanska speljätten för samtal med Tencent om att lansera det onlinebaserade actionspelet i Kina.

Apex Legends är ett Battle Royale-spel, i likhet med Epic Games-spelet Fortnite samt PUBG. Den förstnämnda speltiteln drog in 2,4 miljarder dollar under förra året, enligt uppskattningar från analysfirman SuperData.

"Apex Legends har fått en riktigt bra start med 50 miljoner spelare vilket till och med överträffar Fortnites fantastiska lansering. Sedan är det lite tidigt att uttala sig vad det betyder i intäkter för EA", uppger Nilke i en kommentar till Finwire och fortsätter:

"Först måste vi se om man lyckas hålla upp engagement samt hur intresset ser ut för att betala för content i spelet. Dock ser det hittills ut som om man är på rätt väg".

Vad gäller den amerikanska speljättens rykte i branschen ser förvaltaren Apex Legends som en möjlighet att förbättra bilden av EA.

"EA har tyvärr setts som den stora onda spelaren i branschen som alla gillar att kritisera. Till viss del är det självförvållat genom historiskt felaktiga beslut. Däremot har bolaget visat att man nu är mer utvecklarvänliga samtidigt som man adresserat vissa problem man haft. Bolaget har också starka varumärken. Sedan tror jag att ett spel som Apex Legends kan komma att förändra bilden av EA om man hanterar det på rätt sätt. Bolaget har fortfarande förbättringspotential för att nå det marginalmål som tidigare kommunicerats".

Electronic Arts är ett innehav i fonden och hade en portföljvikt om 2,6 procent vid utgången av januari, enligt fonddatabasen Morningstar. Enligt den senaste månadsrapporten ökade man innehavet under februari.

Det medför att det är det största renodlade spelbolagsinnehavet i Lannebo Vision. Fonden har mindre innehav i den japanska speljätten Square Enix samt Paradox Interactive.

Den amerikanska speljätten har gått i bräschen för något som kallas för Games as a Service, vilket påminner om affärsmodellen Software as a Service (SaaS). Syftet är enkelt uttryckt att behandla spel som en långvarig tjänst, vilket ökar de återkommande intäkterna.

"Tittar man på mjukvara i övrigt och vilket genomslag SaaS har fått så vore det konstigt om inte det är vägen framåt även för spel. Inte minst för att få mer återkommande intäkter och på totalen högre intäkt per spelare", bedömer Nilke.

Lannebo-förvaltaren var även nyligen på e-sportseventet Intel Extreme Masters (IEM) i Katowice, Polen. MTG-bolaget ESL är med och anordnar det eventet.

"Det var ett imponerande event som förra året totalt sett hade 169 000 besökare. Det är inga tveksamheter om att e-sport är och kommer att bli stort", uppger förvaltaren.

Vidare nämner han att intresset ökar även från varumärken utanför spelsektorn att adressera målgruppen. Nilkes uppfattning är att den stora frågan är var den större delen av intäkterna kommer att hamna, om det är hos exempelvis ligan/eventarrangörer, lagen eller publishers.

Electronic Arts har utvecklats positivt på börsen den senaste tiden mot bakgrund av Apex Legends, och är upp 25,9 procent hittills i år. Speljätten har därmed gått klart bättre än exempelvis Activision Blizzard, Ubisoft och Take-Two, varav samtliga har backat sedan årsskiftet.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER