Bildkälla: Stockfoto

ECB vill slippa betala banker tiotals miljarder euro i ränta - Reuters

Europeiska centralbanken ECB tittar på olika sätt för att minska ett stöd som man gett till bankerna och som kan kosta det tiotals miljarder euro i ränta. Det uppger källor till Reuters.

Det handlar om räntan som ECB betalar för bankernas reserver till ett värde av 4,6 biljoner euro. Kostnaden riskerar bli betydande sedan ECB tvingats höja styrräntan för att få hejd på inflationen. Effekten av detta har också varit att den egna räntekostnaden på reserverna överstigit de tidigare kraven.

Detta innebär inte bara att ECB står införa årliga räntebetalningar på tiotals miljarder euro, men också att man riskerar att bränna ett hål i kapitalet på centralbankerna i de länder där reserverna finnas. Bland annat har Nederländerna och Belgien redan varnat om överhängande förluster.

Enligt källor tittar ECB nu på olika sätt att kringgå räntebetalningarna. Bland annat övervägs det att ECB inte betalar räntan på kapital som bankerna lånat från själva centralbanken, enligt källorna.

Ett annat alternativ är att ändra villkoren i refinansieringsprogrammet TLTRO där bankerna kommer garanterat göra en vinst på sina treåriga lån. Dock riskerar detta att skada trovärdigheten för framtida program och kan leda till rättsliga prövningar, tillägger källorna.

ECB har avböjt att kommentera.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER